Alman ekonomisi de zor günler geçiriyor

Almanya’da ağustos ayı üretici fiyatları yüzde 12 arttı. 1974’te yaşanan petrol krizinin ardından yaşanan en büyük artış meydana geldi. Enerji fiyatları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında yükseldi. Ülkede gelecek haftaki seçimlerde 16 yıldır başbakan olan Merkel koltuğunu devredecek.

Avrupa Birliği’nin lokomotifi Almanya’da seçim öncesinde ekonomide tat kaçıran gelişmeler yaşanıyor. Üretici fiyatları Ağustos ayında, 1974’ten bu yana görülen en büyük artışla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,0 arttı. En son 1974’te yaşanan petrol krizi Almanya’da üretici fiyatlarında bu kadar yüksek bir artışa neden olmuştu. Ağustos ayında enerji fiyatları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24, önceki aya göre ise yüzde 3,3 arttı.

PANDEMİ VE ENERJİ KRİZİ

Ekonomiler küresel pandeminin etkilerinin ardından toparlanmaya çalışsa da, fiyat artışlarıyla ilgili endişeler toparlanma çabalarının önündeki engellerden birisi. Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı enerji krizi ise tedarik sıkıntıları ve istihdam sorunlarının yanında fiyat artışlarının önemli etkenlerinden. Rusya’nın doğalgaz ithalatını kısması ve stokların doluluk sorunu nedeniyle Avrupa’nın temel enerji kaynağına yönelik endişeler artıyor.

YA LİDER EKSİKLİĞİ OLURSA?

Son dönemde, uzmanlar tarafından doğalgaz ve kömür kıtlığı nedeniyle kötü senaryoların hayata geçebileceği, işletmelerin ve fabrikaların kapanmaya gidebileceği ve kıta çapında yaygın elektrik kesintilerinin meydana gelebileceği yönünde tahminler yürütülüyor. Bu nedenle diğer Avrupa ülkeleri gibi Almanya’da da toparlanmanın ve pandemi öncesi değerlere dönüşün kolay olmayacağı aşikar. Öte yandan 2005’ten bu yana Almanya Başbakanı olan Angela Merkel’in görevi bırakmasının ardından ülkede lider eksikliği yaşanıp yaşanmayacağı da ayrıca bir belirsizlik. Nitekim Almanya’da Ağustos ayı enflasyonu yüzde 3,9’a yükselerek 2008’deki küresel Ekonomik Krizden sonra bu alanda zirve yapmış oldu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz