Atatürk’e “Kahraman” diyen o kitabı müfredattan çıkardılar

Güney Kıbrıs’ta Atatürk’e “Türkler’in kahramanı” diyen lise 2 İngilizce kitabı, tartışmalar sonrasında müfredattan çıkarıldı. Rum Eğitim Bakanlığı “Soykırımcı bir ismin ‘kahraman’ olarak tanımlanmasını kabul edemeyiz” savunmasını yaptı.

 

 

Güney Kıbrıs’ta “Şaşırtmadılar” denilecek bir gelişme meydana geldi. Dünyayı Helenizm gözlüğüyle gören ve herkesin bu tezleri savunduğunu zanneden bir anlayışa sahip zihniyetle inşa edilmiş Güney Kıbrıs’ta, Lise 2’de okutulan Oxford İngilizce kitabının 36. sayfasında Mustafa Kemal Atatürk’ten “Türkler’in kahramanı, modern Türkiye ve demokrasinin kurucusu” ifadeleriyle bahsediliyordu. Kitabın söz konusu sayfası Güney Kıbrıs’ın yanı sıra Yunanistan’da da gündem oldu.

“HELENİZMİ ÖZGÜRLEŞTİRMEK” BAKIŞI

Hem Yunanistan hem de Güney Kıbrıs, 1919’da başlayan Anadolu’nın işgalini “Küçük Asya Helenizmi’ni Türk boyundurluğundan kurtarmak” olarak gördükleri için, eğitim sistemi de bu şiar çevresinde bina edilmiş durumda. Dolayısıyla Yunan işgalini sona erdiren, Karadeniz’deki Rum devleti kurulması faaliyetlerini durduran Milli Mücadele’nin başındaki isim olarak Mustafa Kemal Atatürk, bu iki ülkede de Adolf Hitler türü bir anlayışla tasvir ediliyor.

FARKLILIĞIN İSPATI NİTELİĞİNDE GELİŞME

Hem Yunan hem de Rum kamuoyu, kitabın müfredattan çıkarılması kararını alkışlarken, Rum Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada da “Bu kişi (Atatürk), birçok devlet tarafından tanınan Ermeni, Süryani, İzmir Helenizmi ve Pontus soykırımlarının başındaki isimdir. Böyle birini ‘kahraman’ olarak tanıtan bir kitaba yer veremezdik” gerekçelendirmesinde bulunuldu. Lise 2 ders kitabının bir sayfasıyla patlak veren bu olay, Türkiye ve Yunanistan’ın, bunun yörüngesinde de Kuzey ve Güney Kıbrıs’ın ne kadar farklı değerlere sahip olduğunu gözler önüne serdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz