İngiltere bu kez ‘bankacı’ kriziyle karşı karşıya

İngiltere’de kamyoncu krizi varlığını sürdürürken, uzmanlara göre ülkede çalışan sıkıntısı yaşanacak bir sonraki sektör bankacılık olacak.

İngiltere, kamyon sürücüsü bulmakta zorlanırken, uzmanlar yakında bankacılık sektöründe de aynı sorunun yaşanabileceğini söylüyor.

MALİYETLER ARTIYOR

Büyük kısmı Avrupa Birliği’nden gelen ve sayıları 1,1 milyonu bulan uluslararası çalışanlar, bankacılık sektöründeki işlerin yalnızca beşte birlik kısmında çalışıyor. Uzmanlarca hazırlanan bir rapora göre Brexit ile yabancı çalışan işe almanın maliyeti de giderek artıyor ve süreç zorlaşıyor.

TheCityUK CEO’su Miles Celic, şirketlerin en önemli sorununun yetenekli insanları şirkete çekmek ile ilgili olduğunu vurgulayarak, “Londra ve İngiltere’nin geri kalanı yurtdışından çalışan bulmaya gerçekten çok bağımlı” dedi.

İSTİHDAMDA BREXİT ETKİSİ

AB vatandaşları, ocak ayında Brexit yürürlüğe girmeden önce ülkede çalışma ve yaşama hakkına sahiplerdi. AB vatandaşlarının yerleşik vatandaş statüsüne başvurmaları için son tarih Haziran ayındaydı ve bu da halihazırda gergin olan istihdam piyasası üzerinde daha fazla baskı yaratıyor.

EY Küresel Göç Partneri Seema Farazi, istihdam piyasasında Brexit’in etkisinin salgından dolayı hala tam olarak hissedilmediğini belirterek, “AB vatandaşları İngiltere için göç sisteminin içindeler ve bu da asıl zorluk” dedi.

Öte yandan Brexit’in getirdiği statü değişikliğinin akabinde işveren yurtdışından Grup 2 vizesiyle bir çalışan getirmek için 28 bin 228 dolar (21 bin pound) ödemek zorunda.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz