Koronavirüs aşılarında patent tartışması alevlendi!
Dünya gündeminde Kovid-19 aşılarında üretimin artırılması ve erişimin kolaylaşması adına patentin geçici olarak kaldırılması konuşuluyor.
Koronavirüs aşılarındaki patent hakkının kaldırılması tartışmaları alevlendi. ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, "Joe Biden yönetimi, fikri mülkiyet haklarının korunmasına güçlü bir şekilde inanmaktadır ancak salgını sona erdirmede Kovid-19 aşıları için bu korumalardan feragat etmeyi destekliyoruz" açıklamasını yaptı. Açıklamaya dünyanın dört bir yanından benzer yanıtlar geldi.
PUTİN DE DESTEK VERDİ ALMANYA KARŞI ÇIKTI
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ABD yönetiminin açıklamasını, “Bu, Covid-19'a karşı mücadelede muazzam bir an” diye yorumladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetin kaldırılmasını desteklemeye hazır olduklarını söyledi. Almanya hükümeti ise patentin kaldırılmasına karşı çıktı.
AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de “Kovid-19 aşılarında fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasını tartışmaya hazırız” mesajını verdi.
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Dr. Nkengasong, Kovid-19 aşılarının üretim kapasitesinin artırılması için fikri mülkiyet hakkının kaldırılması gerektiğini belirterek, dünyaya "Tarihin doğru tarafında yer alın." çağrısında bulundu.
ÇAVUŞOĞLU ORTAK ÜRETİM VURGUSU YAPTI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kovid-19 aşılarına ilişkin daha iyi bir iş birliğine ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek" diyerek destek verdi.
İLAÇ ŞİRKETLERİNİN HİSSELERİ DEĞER KAYBETTİ
ABD yönetiminin açıklamasının ardından ilaç şirketlerinin hisseleri borsada sert düşüş kaydetti. İlaç şirketleri açıklamaya tepki gösterdi. Alman ilaç firması BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, Kovid-19 aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetten vazgeçmenin doğru bir yol olmadığını belirterek “Bunun yerine üretim lisansları verilmesi gerekir” diye konuştu. Özlem Türeci ise “Aşı Patentinin askıya alınması iyi bir fikir” değil diyerek açıklamayı eleştirdi.