Küresel açlık pandemi sebebiyle artıyor

Birleşmiş Milletler yayımladığı raporda 2020'de küresel açlıkta pandeminin sebep olduğu dramatik bir kötüleşme görüldüğünü söyledi.

Pandemi sebebiyle dünyanın birçok yerinde Açlıkla mücadele zorlaştı. Dünyada  çatışma, iklim değişikliği ve ekonomik gerilemelerin daha yoğun ve sık yaşanması, yetersiz beslenmenin başlıca sebepleri haline geldi. Bu yıl gıda fiyatlarının son on yılın en yükseğine çıkması, özellikle ithalata bağımlı yoksul ülkeler için gıdaya erişimi zorlaştırdı.

811 MİLYON İNSAN YETERSİZ BESLENİYOR

Birleşmiş Milletler'e göre, Covid-19 salgınının gelirleri ve gıdaya erişimi azaltması nedeniyle dünya açlığı geçen yıl nüfus artışını geride bırakarak  2005'ten bu yana en yüksek seviyesine  ulaştı.

Pazartesi günü yayınlanan  raporda, 2020 yılında küresel nüfusun yaklaşık 10'da biri olan 811 milyon kadar insanın yetersiz beslendiğini belirtti. Bu rakam, dünyanın 2030 yılına kadar açlığa son verme hedefini gerçekleştirmesi için muazzam bir çaba gerektireceğini gösteriyor.

Raporun bu yılki önsözünde, "Ne yazık ki, salgın, dünyadaki insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını tehdit eden gıda sistemlerimizdeki zayıflıkları ortaya çıkarmaya devam ediyor." ifadesi kullanıldı.

DÜNYA GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA BAŞARISIZ

Birleşmiş Milletler  Genel Sekreteri Antonio Guterres , video konferans yoluyla yapılan “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu” konulu Gıda Sistemleri Zirvesi’nde konuştu.

Genel Sekreter iklim değişikliğinin açlığın hem itici gücü hem de sonucu olduğuna işaret ederek, "Doğayla savaşımız, tüm sera gazı emisyonlarının üçte birini üreten bir gıda sistemini içeriyor. Aynı gıda sistemi, biyoçeşitlilik kaybının yüzde 80'inden de sorumludur.” ifadelerini paylaştı.

İnsanların en temel hakkı gıda güvenliği konusunda başarısız olunduğunu belirten Guterres, bolluğun olduğu bir dünyada, milyarlarca insanın sağlıklı gıdalara erişiminin bulunmamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz