Mamutları 4 bin yıl aradan sonra yeniden üretme planı!

Bilim insanları, nesilleri 4 bin yıl önce tükenen mamutları genetik olarak 2027 yılında kadar yeniden üretmek için bir şirket kurdu. Fil DNS’sını düzenleme çalışmaları yapılacak ve soğuğa dayanabilmeleri için yoğun saç ve kalın yağ gibi gen eklemelerini hayata geçirecek.

Dünya biyoloji ve genetik tarihinde bir dönüm noktasına gelinmek üzere. Bilim insanları ve girişimcilerden oluşan bir ekip Pazartesi günü, nesli yaklaşık 4 bin yıl önce tükenen yünlü mamutu genetik olarak 2027 yılında kadar diriltmek için yeni bir şirket kurduklarını duyurdu. Colossal adlı şirket, bu muhteşem canavarları nesli tükendikten binlerce yıl sonra Sibirya tundrasına geri yerleştirmeyi amaçlıyor.

15 MİLYON DOLARLIK FON

Harvard Tıp Fakültesi’nde sekiz yıldır mamutları canlandırmak için çalışan bir araştırma ekibine liderlik eden bir biyolog olan George Church, “Bu, dünyada fark yaratacak ve bizim için çok önemli bir kilometre taşı." ifadelerini kullandı. İlk fonda 15 milyon dolar alan şirket, Dr. Church'ün laboratuvarındaki araştırmaları destekleyecek ve Boston ve Dallas'ta kendi laboratuvarlarında deneyler yapacak. Dr. Church'ün laboratuvarında eski bir araştırmacı olan Eriona Hysolli, yeni şirketin fil DNA'sını düzenleme çalışmalarını denetleyecek ve DNA’ların soğuğa dayanması için yoğun saç ve kalın yağ gibi mamut özellikleri için genler ekleyecek.

ÇEVREYE FAYDALI OLABİLİRLER

Dr. Church, bilimsel merakın ötesinde, canlandırılmış yünlü mamutların çevreye yardımcı olabileceğini savundu. Çünkü hayvanların bir zamanlar otladığı Sibirya ve Kuzey Amerika tundrası hızla ısınıyor ve karbondioksit salıyor. Bugün tundraların geneli yosunla kaplı. Ancak yünlü mamutların yaşadığı dönemde, alan büyük ölçüde otlaktı. Bazı araştırmacılar, yünlü mamutların ekosistem mühendisleri olduğunu, yosunları parçalayarak, ağaçları devirerek ve dışkılarıyla gübre sağlayarak otlakları koruyacağına inanıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz