Yunan bakan AB’yi uyardı: Türkiye’ye verdiğiniz sözü tutun!
Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye verdiği vizesiz seyahat ve ticaret sözünü tutması gerektiğini söyledi.
Yunanistan Göç bakanı Notis Mitarachi Avrupa’nın Türkiye’ye Vizesiz seyahat konusunda verdiği sözleri tutması gerektiğini belirtirken, Ankara'nın da AB ile imzaladığı Mülteci Mutabakatı'na uymasını istedi.
"GÖÇ SORUNU YÖNETİMİNDE TÜRKİYENİN ÖNEMLİ BİR ROPÜ VAR"
Geçtiğimiz günlerde göç sorunu konusunda AB'ye çağrıda bulunan ve göç sorununun yönetiminde Türkiye'nin önemli rolü olduğunu belirterek "Türkiye ile yapıcı bir şekilde çalışması için ısrar ediyorum" ifadelerini kullanan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ardından bu kez Yunan Göç Bakanı Notis Mitarakis benzer söylemiyle gündeme geldi.
"AVRUPA TÜRKİYE'YE VİZESİZ SEYAHAT SÖZÜNÜ TUTMALI"
Türkiye’nin de bunun karşılığında uluslararası korumaya hakkı olmayan sığınmacıları geri alması gerektiğini belirten Bakan, Yunanistan'ın bin 908 sığınmacıyı geri göndermek istediğini ancak Türkiye'nin bu kişileri kabul etmediğini kaydetti.
“HENÜZ BÜYÜK BİR GÖÇ GÖRMÜYORUZ”
Alman Welt gazetesine konuşan Mitarachi, Afganistan'dan beklenen göç dalgasına ilişkin henüz bir hareketlilik yaşanmadığını belirtti. Gazeteye verdiği röportajda "Henüz büyük bir göç görmüyoruz" diyen Mitarachi, insani bir krizden kaçınmak için Avrupa'nın sahadaki uluslararası örgütlerle daha yakın bir çalışma içerisinde olması gerektiğini vurguladı.
VİZE SERBESTLİĞİ NEDİR?
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ile eş zamanlı olarak başlatılan Vize Serbestisi Diyaloğu kısa süreli ziyaretlerde Türk vatandaşlarına uygulanacak olan Schengen vizesinin kaldırılmasını amaçlıyor. Vize Serbestisi Diyaloğu tamamlandığında biyometrik pasaport sahibi Türkiye vatandaşları, Schengen ülkelerine iş, ailevi ya da turistik amaçlı kısa süreli ziyaretlerinde (180 gün içinde 90 güne kadar) vizesiz seyahat edebilecek. Ancak bunun için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken kriterler var.