700 bin kamu işçisinin zam oranı belli oldu
Hükümet ve işçi konfederasyonların arasında yapılan zam görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Kamu işçileri için taban ücret 4 bin 100 liraya yükseltildi.
Hükümet ve işçi konfederasyonları, kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nü imzaladı. 31 Mayıs'ta başlayan pazarlık görüşmeleri, kamudaki taban ücretin 4 bin 100 liraya yükseltilmesiyle anlaşmaya bağlandı. Ücretlere 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.
Toplam zam oranı Bakan Bilgin tarafından yüzde 27 olarak açıklandı.
"TÜRKİYE ÇALIŞANLARINI ENFLASYONA EZDİRMEYECEK"
Toplu sözleşme görüşmelerinin bitmesinin ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Türkiye bölgesel bir güç olmuştur. Türkiye büyüdükçe uzun vadeli büyümeyi sağlıklı sürdürmenin yolu birkaç yıl bunu devam ettirmektir. Yüzde 5, 7 büyüdük dediğimiz zaman bu refah yaratacaktır. Bu toplu pazarlığın geldiği aşamada ümit ediyorum, çalışan ve kamuoyunu tatmin edecek bir aşamaya geldik. Türkiye çalışanları enflasyona ezdirmeyecek." ifadelerini kullandı.
"SEYYANEN YAPILAN EN YÜKSEK ZAM"
Emeğin korunmasını kapsayacak bir toplu sözleşme için çalıştıklarını aktaran Bilgin, "En düşük ücrete 500 lira düzeltme yaptık. Bunu çok önemli buluyorum. Seyyanen yapılan en yüksek zam olduğunun altını çizmek isterim." şeklinde konuştu.
Kamudaki işçilerin taban ücretinde önemli bir artış yaptıklarını söyleyen Bilgin, "Toplam işçilerimizle yaptığımız pazarlık sonucundan da bu rakam etkilenecek. Yüzde 34.62 oranında en düşük ücretli işçilerimiz toplu sözleşmede istifade etmiştir. İlk 6 ay için 12, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam artı enflasyon zammı yapıldı. Tüm işçilere yansıyan oran yüzde 27.10 oldu. Kamudaki işçilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya yükseltildi." ifadelerini kullandı.
ARTIŞ SOSYAL HAKLARA DA YANSIDI
Yapılan artışın oldukça ciddi olduğunu belirten Bakan Bilgin, "Oldukça ciddi bir artıştır. Kamuya bir maliyeti vardır. Bu maliyeti dikkate alan bir yaklaşımı Türk ekonomisi imkanları içerisinde gerçekleştirmiş oluyoruz. Bütün bu ücret artış oranları sosyal haklara ve yardımlara yansıdı. Yapacağımız düzenlemeler dikkat alındığında kamuya maliyeti Türkiye ekonomisinin karşılayabileceği bir maliyettir." dedi.
SENDİKALAR ORTAK TALEPLER İLETMİŞTİ
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren zam görüşmelerine katılan sendikalardan Türk-İş ve Hak-İş ortak taleplerle görüşmelere katılmıştı. 31 Temmuz'da başlayan görüşmeler bugün itibarıyla sonuçlandı.
Türk-İş ve Hak-İş, en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesini, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 ay için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebiyle gelmişti. Buna karşın hükümet ise brüt ücreti 3 bin 577-3 bin 750 lira arası olanlara 100 lira, brüt ücreti 3 bin 750-4 bin lira arası olanlara 60 lira seyyanen zam ile yılın ilk 6 ayı yüzde 9, ikinci 6 ay yüzde 5 artı enflasyon farkı teklifiyle karşılık vermişti.