850 bin esnafa vergi muafiyeti geliyor

AK Parti, çeşitli vergi kanunlarında değişiklikler yapılmasını içeren kanun teklifini, Meclis Başkanlığına sundu. Teklife göre 850 bin küçük esnaftan bu yıl gelir vergisi alınmayacak.

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. Teklife göre, yıllık geliri 240 bin liradan az olan 850 bin küçük esnafın kazançlarından bu yıl gelir vergisi alınmayacak. Kazançlarının istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemeleri sağlanacak.

YOUTUBERLAR DA İSTİSNAYA DAHİL

Hükümetin 64 maddeden oluşan teklifine göre, sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde de kazanç istisnası getirilecek. Buna göre, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutulacak. Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart olacak.

Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Gelir Vergisi Kanunu'nun "muhtasar beyanname" ve "vergi tevkifatının yatırılması" başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlü olacak. Bu tutar üzerinden ayrıca tevkifat yapılmayacak.

ELEKTRONİK ORTAMDA VERGİ DÖNEMİ

Teklifin meclisten geçmesi halinde; elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek ve vergi incelemesi uzaktan yapılabilecek. 3 bin 600 TL'den fazla vergi veya vergi cezasına taalluk ettiği takdirde, ilan yazısı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi daireleri açısından Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, diğerleri için ilgili idarenin resmi internet sitesi üzerinden de duyurulacak. Ayrıca Vergi Usul Kanunu'na "elektronik defter beratı" ve "elektronik muhasebe fişi" tanımları eklenecek; mükelleflere, defter ve belgelerini elektronik ortamda ibraz edilebilme imkânı sağlanacak.

DEĞERLENDİRME ORANINDA DÜZENLEME YAPILACAK

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle "Enflasyon düzeltmesi, yeniden değerleme oranı ve yeniden değerleme" başlığı da düzenlenecek. Yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yİ-ÜFE'de meydana gelen ortalama fiyat artış oranı, yeniden değerleme oranı olarak dikkate alınacak. Geçici vergi dönemleri itibarıyla yapılacak değerlemede esas alınacak yeniden değerleme oranı ise bir önceki yılın kasım ayından başlamak üzere 3, 6 ve 9'uncu aylarda, bir önceki öneme göre Yİ-ÜFE'de meydana gelen ortalama fiyat artışı esas alınacak.

VERGİ CEZALARI YARI YARIYA ARTACAK

Vergi ziyaına sebebiyet vermekten veya usulsüzlükten ceza kesilen ve cezası kesinleşenlere, cezanın kesinleştiği tarihi izleyen günden itibaren beşinci yılın isabet ettiği takvimin sonuna kadar tekrar ceza kesilmesi durumunda ceza yüzde 50 arttırılarak uygulanacak. Usulsüzlükte ise cezanın kesinleştiği tarihi izleyen günden itibaren ikinci yılın isabet ettiği takvimin sonuna kadar tekrar ceza kesilmesi durumunda ise yüzde 25 artırılarak uygulanacak.

Varlık yönetim şirketlerine, kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen 5 yılda uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilecek.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU DÜZENLENECEK

Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, nakdi sermaye artışından kaynaklanan faiz indirimi müessesesiyle şirketlerin sermaye yapısı güçlendirilerek özkaynakla finansman teşvik edilecek. Düzenlemeyle, Türkiye'de yabancı sermaye ve yurtdışından kaynak girişinin artırılması amaçlanıyor. Buna göre, nakdi sermaye artışlarının, yurtdışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için oran yüzde 75 olarak uygulanacak.

ÖTV 3 KATA KADAR ÇIKABİLECEK

Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları (YİKOB), Damga Vergisi Kanunu uygulamasında resmi daire kapsamına alınacak. Sağlığa zararlı tütün mamulleriyle mücadelede etkinliğin artırılması ve otomotiv sektöründe oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun vergilemenin sağlanabilmesi; günün sosyal, ekonomik ve mali ihtiyaçlarına göre hızlı ve esnek karar alınabilmesi için Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile Cumhurbaşkanı maktu vergisini 3 katına kadar çıkarabilecek.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz