AVM’ler ile perakendeciler arasında ortak alan polemiği büyüyor
AVM’lerdeki ortak alan giderlerinin yıllık 1 milyar 500 milyon lirayı bulan bir yük oluşturduğundan yakınan perkandeciler, bu giderlerin şeffaf olarak kendileriyle paylaşılmaması halinde protesto başlatacaklarını duyurdu. AVM’ler ise bu durumda tahliye kararı alacaklarını açıkladı.
perakendeciler ile AVM yönetimleri arasındaki ortak alan gerilimi tırmanarak devam ediyor. ortak alan giderlerinin oluşturduğu yükün hangi giderlerden meydana geldiğini öğrenmek isterken perakendeciler, AVM yönetimlerinin ise kendileriyle bu bilgileri paylaşmadıklarını iddia ediyorlar.
Ortak alan giderleri ise kabaca, AVM’lerdeki güvenlik hizmetlerinden, kullanılan elektrik ve suya kadar tüm giderlerin metraja göre dağıtılması anlamına geliyor. Bu giderler; AVM’nin kaç kapısı olduğuna, o kapıda duran güvenlik sayısına ve mağazaların metrekaresine göre değişiklik gösterebiliyor.
“PROTESTOLAR BAŞLAYABİLİR”
AVM’lerdeki ortak alanların 1 milyar 500 milyon liralık yük oluşturduğunu iddia eden Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, ortak alan genel giderlerin dökümünü AVM’lerden talep ettiklerini ancak kendileriyle şeffaf bir şekilde paylaşılmadığını dile getirdi.
Öncel, yaşanan sorunun çözüme kavuşmaması halinde AVM’lerdeki perakendecilerin durumu protesto etmeye başlayabileceğini söyledi.
“TAHLİYE EDERİZ”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş ise, “Protesto hakları saklıdır. Herkes yapabilir. Ancak bu aynı zamanda kanunen tahliye sebebi. Böyle bir durumla karşılaşmamız durumunda biz de iyi niyetimizin su istimal edildiğini düşünerek tahliye emirlerini göndereceğiz” diyerek net bir tavır takınacaklarını belirtti.
Altaş, pandemi sürecinde iyi niyet göstergesi olarak kiralara yaptıkları indirimleri örnek gösterdi. Perakendeciler ise söz konusu indirimin 2020 yılındaki sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle kapalı olan mağazalara uygulandığını belirterek ortak alan giderleri konusuyla alakası olmadığını söylüyorlar.
HESAP VERİLMEMESİNE İSYAN EDİYORLAR
Yaptıkları bir ankete göre, BMD üyelerinin yüzde 95’inin ortak alan genel giderlerinin dökümünü detaylı bir şekilde alamadığının altını çizen BMD Başkanı Öncel, “Ortak alan giderleri adı altında perakendeciye binen yükün ağırlığı ciddi bir sorun ancak bundan ziyade hesap verilmemesi isyan ettiriyor” dedi.
“CİRO KİRASI ÇALANLARI AÇIKLAYALIM”
Perakendecilerin AVM’lerdeki ortak alan giderlerinin bölgeye göre değişen bir hesaplama sistemiyle suiistimal edildiğini düşünürken, AYD Başkanı Altaş ise suistimal örneğinin yalnızca birkaç örneği olduğunu ve bunun tüm AVM’leri kapsayan bir tepkiye dönüşmesini doğru bulmadıklarını belirtti.
Ortak alanlarla ilgili 2017’de çıkan yönetmeliğe harfiyen uyduklarını söyleyen Altaş, “Ancak yönetmelikteki hükümlerin uygulanmadığı bir iki örneği bulup, tüm sektörü kötülüyorlar” diyen Prof. Dr. Altaş, “O zaman biz de ciro kirası aldığımız yerlerde cirodan çalan perakendecileri tek tek açık açıklayalım, uygun olur mu? Bu yakıştırmayı tüm perakendecilere yapamayız” şeklinde konuştu.
“BİZ ZAM YAPMADIK, YAPILAN ZAMLARI GİDERLERE YANSITTIK”
AVM’lerin bakanlık tarafından denetlendiğini ve şikayet üzerine yönetmeliğe uymayanların cezalandırıldığını söyleyen Altaş, “Fakat perakende tarafının bu işi biraz speküle ettiğini düşünüyorum” dedi. Ayrıca Altaş, “Ne tribünlere oynuyoruz ne de popülist perakende politikaları izliyoruz. Kimseden haksız yere kazanç da sağlamıyoruz. Elektriğe, suya, doğalgaza biz zam yapmadık, sadece yapılan zamları giderlere yansıttık” diye de sözlerine ekledi.
Öte yandan perakendecilerin AVM’lerden talep ettiği detaylı ve şeffaf gider hesabı için AYD olarak çalışma yürüttüklerini bildiren Altaş, “Bütün AVM’lerde ortak alan giderlerinin detaylarını gösteren bir liste hazırlatmaya başladık. Bir iki ay içinde görülecek ki haksız sağladığımız bir kazanç yok. Tersine Avrupa’da ve ABD’de olmayan kira indirimleriyle sübvanse ettik” dedi.