Balon balığının derisi sanayide kullanılacak

NotHaber

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ istilacı bir tür olan Balon balığının derisinin sanayide kullanılacağını söyledi.

Kızıldeniz üzerinden Akdeniz ve Ege'ye göç ederek hızla çoğalan Hint Okyanusu kökenli zehirli Balon Balığı Türkiye kıyılarında da görülüyor. Denizdeki canlıları istila eden Balon Balığı, balıkçılığa zarar veriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, istilayı önlemek için geçen yıl ruhsatlı balıkçılara yakaladıkları her büyük balon balığı için 5 lira, diğerleri için de 50 kuruş ödeme yapıyordu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ, yakalanan balon balıklarının sadece kuyruklarını aldıklarını belirterek bu sene ise boyut farkı olmaksızın balıkları bütün olarak alacaklarını dile getirdi.

DERİSİNDEN ÇANTA GİBİ EŞYALAR YAPILACAK

Atalay, büyük balon balığı derisinin sanayide kullanıldığını, ekonomide değerlendirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek “Balon balığı, balon gibi şiştiği için derisi çok esnek ve sağlam. Bu nedenle hem tekstil hem de diğer sektörlerde rahatlıkla kullanılacak bir yapıya sahip. Bizden balon balıklarını topluca almak isteyen firmalar olursa bedelsiz vereceğiz. Balığın derisini çıkarıp tabakladıktan sonra istedikleri şekilde bunları kullanabilecekler. Balon balığını hem kimya sanayinde zehrini değerlendirmek üzere hem de derisini değerlendirmek için bize müracaat eden firmalar var” diye konuştu.

“BALON BALIKLARI İNSANA SALDIRMIYOR”

Zehirli olduğu için balon balıklarından korkan insanların denize girmeye çekindiklerini aktaran Altuğ, “Bu balıklar genel yapı itibarıyla insanlardan kaçarlar, insan etiyle veya benzeri etlerle beslenmezler. Saldırma odaklı değillerdir. Çok nadir birkaç olay olmuştur ama bu genel yapıyı bozmaz. Balon balıkları insanlara saldırmaz. Yerli ve yabancı turistler gönül rahatlığıyla sahillerimizde yüzebilirler” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz