Doğal gaz krizi tarımı vurdu

Avrupa’da artan doğal gaz fiyatları, tarımsal ihracat devi Hollanda’da seralardaki üretimi sekteye uğratmaya başladı.

 

Avrupa’da yaşanan enerji krizi, doğal gaz fiyatlarındaki artışla devam ederken tarım sektörü de bu darboğazdan etkilenmeye başladı. Değer bakımından dünyanın en büyük ikinci gıda ihracatçısı Hollanda’da seraların küçülmesi ya da kapanması gündeme gelmeye başladı.

3 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ GEREKİYOR

Hollanda’daki seralar 10 bin hektarlık bir alanı kaplıyor ve bu seralarda üretilen ve ihraç edilen ürünlerin değeri 2020 yılında 9 milyar 200 milyon euro civarındaydı.

Ülkedeki toplam doğal gaz tüketiminin yüzde 8,2’sine tekabül eden 3 milyar metreküplük doğal gaza ihtiyaç duyan seralar, artan fiyatlar nedeniyle büyük bir krizin eşiğine geldi. Bazı üreticiler fiyatlardan dolayı ışıklandırmayı azaltıyor, büyüme sezonunu erken bitiriyor ya da gelecek yıl bahar mevsimini bekleme kararı alıyor.

GIDA ENFLASYONU DAHA DA ARTABİLİR

Birleşmiş Milletler Gıda Endeksi son 10 yılın en yüksek seviyelerinde yer alırken sebze ve meyve üretiminde yaşanacak sıkıntılar, uzmanlara göre arz baskısını arttırarak gıda enflasyonunu daha da yükseltebilir.

ÜRETİM YÜZDE 10 DÜŞTÜ

Yılda 40 bin ton domates üreten Hollandalı bir sera üreticisi, fiyat artışlarından kaynaklı olarak seralardaki ışıkların şimdiden kısılmaya başlandığını söyledi. Kış aylarında gün ışığının azalmasıyla seradaki ışıkların tam performansla çalışması gerektiğini söyleyen üretici, ışıkların bu yıl yüzde 50 civarında bir performansla çalıştırıldığını belirtti.

“Eninde sonunda daha az üretmek zorunda kalacağız” diyen üretici, bu kesintilerin şimdiden başladığını ve üretimlerinin yüzde 10 civarında düşüş kaydettiğini ama ileride bunun yüzde 20’ye ulaşabileceğini belirtti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz