Doğal gaza yüzde 15 zam!
Doğal gazda sanayi ve elektrik üretimi amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapıldı. Mesken tarifesi sabit kalırken, EPDK tarafından yapılan açıklamada ise “1 Ekim 2021 itibarıyla nihai elektrik satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır” ifadesi yer aldı.
Kovid19 salgınında değişten tüketim alışkanlıkları, enerji piyasasını da vurdu. Uzunca bir süre evlerinde vakit geçiren insanlar elektrik tüketimini arttırırken, aşılamanın yaygınlaşmasıyla iş hayatındaki hareketlenme de enerji tüketimini artıran etkenlerin balında geldi. Pandemi döneminde düşen enerji arzı, normalleşme sürecinde talebi karşılayamayarak bir krize dönüşmeye başladı.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde ekim ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.
KONUT TARİFESİNDE DEĞİŞİKLİK YOK
Tabloya göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine ekim ayında uygulayacağı satış fiyatı, mevcut tarifede olduğu gibi bin metreküp doğal gaz için bin 488 lira olarak sabit kaldı.
Sanayi aboneleri için ekim ayında geçerli olacak tarife ise bin metreküp doğal gazın fiyatı, yüzde 15’lik artışla 2 bin 358 lira oldu. Elektrik üretim santrallerinin kullandığı bin metreküp doğal gaz fiyatı da yine yüzde 15’lik artışla 2 bin 724 lira oldu.
ELEKTRİK FİYATINDA DEĞİŞİKLİK OLMADI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada, “1 Ekim 2021 itibarıyla nihai elektrik satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Belirlenen birim bedellerle ilgili hiçbir dağıtım ya da perakende şirketi tüketicilerimizin faturalarına gizli ya da açık şekilde ek bir bedel yansıtamaz. Bu konuda yapılan manipülatif haberlere itibar gösterilmemesini de önemle hatırlatırız.” ifadelerine yer verildi.
DÜNYADA ENERJİ KRİZİ BÜRÜYOR
Hollanda’da vadeli doğal gaz fiyatları megavat/saat başına yüz euroyu geçti. Bu seviye, doğal gaz için yeni bir Avrupa rekoru oldu.
Çin’de ise merkezi hükümet yetkilileri, ülkenin kamuya ait önde gelen enerji şirketlerine bu kış için her ne pahasına olursa olsun tedariklerini güvenceye almaları talimatı verdi. Talimatın Başbakan Yardımcısı Han Zheng’den gelirken, hükümetin elektrik kesintilerine tolerans göstermeyeceği bildirildi.
ENERJİ FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?
Kovid19 salgınında değişen tüketim alışkanlıkları enerji piyasasını da vurdu. Uzunca bir süre evlerinde vakit geçiren insanlar elektrik tüketimini arttırırken, aşılamanın yaygınlaşmasıyla iş hayatındaki hareketlenme de enerji tüketimini artıran etkenlerin başında geldi. Pandemi döneminde düşen enerji arzı, normalleşme sürecinde talebi karşılayamayarak bir krize dönüşmeye başladı.
Uzmanlar, bu yıl soğuk bir kış geçirilmesi durumunda zorlu bir dönem olacağını ve bunun sonucunda fiyatların yükselmeye devam edeceğini söylüyor. Hükümetlerin şimdiden hazırlanmasını tavsiye eden uzmanlar, bu süreçte talebe yanıt vermek ve hane halklarına yardım etmek için önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapıyor.