Gıda fiyatlarını usulsüz artıranlara müdahale sinyali

NotHaber

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, piyasadaki başıboşluğa tahammül edemeyeceklerini belirterek “Piyasa serbesttir ama devletin düzenleyici ve denetleyici olduğunu asla unutmayalım. Devlet gereğini yapar” dedi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, son aylarda yüksek oranda artan Gıda Fiyatlarına değindi.

Pahalılığın ekonomik nedenleri olduğunu belirten Nebati “Ancak bu nedenleri bahane edip rutini ve doğalı dışına çıkarak fiyat artışı varsa, bunların denetiminin yapılması ve farklı şekilde hareket edenlerin cezalandırılması kamu yararınadır. Gıda fiyatlarındaki pahalılık konusunda asla tahammül edemeyeceğimiz şey, elbette ki başıboşluktur. Piyasa serbesttir ama devletin düzenleyici ve denetleyici olduğunu asla unutmayalım. Devlet gereğini yapar” dedi.

NUREDDİN NEBATİ’DEN ‘ENFLASYON BİZİM İŞİMİZ, ÇÖZERİZ’ MESAJI

Erzincan'da “İş Dünyası ile Buluşma Toplantısı”nda konuşan Nebati, enflasyonla ilk defa karşılaşmadıklarının altını çizdi. Nebati, enflasyonun artış sebebini de çözüm yollarını da iyi bildiklerini vurgulayarak “Nasıl ki 2002'de iktidara geldiğimizde yüzde 60'ların üzerindeki enflasyonu hızlı şekilde düşürüp tek rakamlı hanelere getirdiysek, şimdi de dünyanın karşı karşıya kaldığı bu enflasyonist ortamda Türkiye'deki bu oranları çok hızlı şekilde tek haneli rakamlara getiririz ve çalışanın da çalıştıranın da canını yakmadan, üzmeden bu işi yaparız” diye söz verdi.

TÜRKİYE, SATINALMA PARİTESİNDE DÜNYADA 11. SIRADA

Türkiye’nin sürekli büyüdüğünü ifade eden Nebati, “Satın alma gücü paritesine göre Türkiye 2002 yılında 17. sıradayken, bugün 11. sıraya yükselmiş durumda. Küresel ekonomi geçen yıl yüzde 3,2 küçüldü. Ticaret hacmi ise yüzde 8,2 daraldı. Küresel doğrudan yabancı yatırımcı girişleri bütün dünyada yüzde 35 azaldı. Bütün bunlara rağmen Türkiye 2020 yılında Çin ile G20'de pozitif büyüyen ve ayrışan ülke oldu. İlk çeyrek büyümemiz ise 2021'de 7,2, ikinci çeyrek büyümemiz de 21,7. Türkiye, üçüncü çeyrekte de önemli ölçüde büyüyecek” dedi. Nebati, reel kesim güven endeksinin de temmuz ayında 114,8 ile 9 yılın zirvesine çıktığını hatırlattı.

SALGIN DÖNEMİNDE ŞİRKET SAYISI ARTTI

Nureddin Nebati, salgın döneminde açılan şirket sayılarının arttığı bilgisini verdi. Türkiye'de 2019'da açılan şirket sayısı 85 bin iken, salgıın en derin hissedildiği 2020 yılında bu sayının 103 bine çıktığını belirten Nebati, “İnsanlarımız ülkenin dört bir yanında şirket kurmuşlar. Şirketleri kapatanlara baktığımızda ise yüzde 13,5'lik kapanış var. 14 binden 16 bine çıkmış. Demek ki 2020 yılında her şeye rağmen işler iyi” diye konuştu.

MUHALEFETE ‘128 MİLYAR DOLAR NEREDE?’ GÖNDERMESİ

Muhalefetin geçmişte Merkez Bankası rezervi üzerinden yaptığı eleştirilere de yanıt veren Nebati, “Merkez Bankası rezervi bugün 119 milyar doların üzerinde ve artarak devam edecek. '128 milyar dolar nerede' diye kıyametleri kopardılar. Neden şimdi kimse bunu tartışmıyor?” diye sordu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz