IMF’den kripto paraya küresel standart çağrısı

IMF, kripto piyasasının hızlı büyümesinin yeni fırsatların yanı sıra finansal istikrar sorunları yarattığını belirterek politika yapıcılara, kripto paralara yönelik küresel standartlar getirilmesi çağrısı yaptı.

IMF’nin, Küresel Finansal İstikrar Raporu kapsamında “Kripto Ekosistemi ve Finansal İstikrar Zorlukları” başlıklı bölümü yayımlandı.

Hızla büyüyen kripto ekosisteminin yeni fırsatlar sunduğuna dikkat çekilen raporda, kripto varlıkların sınır ötesi ödemeler için daha hızlı ve daha ucuz bir araç olma potansiyeline sahip olduğu belirtildi.

İNOVATİF, KAPSAYICI VE ŞEFFAF

Merkezi olmayan finansın daha inovatif, kapsayıcı ve şeffaf finansal hizmetler için bir platform haline gelebileceğine işaret edilen raporda, olumlu yanlarına rağmen kripto varlıkların hızlı büyümesinin ve giderek daha çok benimsenmesinin finansal istikrar sorunları doğurabileceği aktarıldı.

Gelişmekte olan ülkeler için Kripto paraların kullanımının bazı faydalar sağlayabileceği belirtilen raporda öte yandan özellikle varlık ve para ikamesi açısından büyük ölçekli finansal riskler de oluşturabileceği kaydedildi.

İKİ TRİLYON DOLARI AŞTI

Kripto varlıkların piyasa değerinin sert fiyat dalgalanmalarına rağmen önemli ölçüde büyüdüğü vurgulanan raporda, tüm kripto varlıkların toplam piyasa değerinin 2020 yılının başından beri 10 katına çıkarak 2021 Eylül itibarıyla 2 trilyon doları geçtiği aktarıldı.

RİSKLER HENÜZ BÜYÜK BOYUTTA DEĞİL

Finansal istikrar risklerinin henüz önemli boyutta olmadığı bahsedilen raporda, küresel etkiler ve çoğu ülkedeki yetersiz operasyonel ve düzenleyici çerçeveler göz önünde bulundurularak risklerin yakından izlenmesi gerektiği vurgulandı.

KÜRESEL STANDARTLAR UYGULANMALI

Kripto varlıkların artan ticaretinin, gelişmekte olan ekonomilerde istikrarı bozan sermaye akışlarına yol açabileceğinin hatırlatıldığı raporda, politika yapıcıların kripto varlıklar için küresel standartlar uygulaması ve veri boşluklarını ele alarak kripto ekosistemini izleme yeteneklerini geliştirmesi gerektiği aktarıldı.

MERKEZ BANKALARI, FAYDALARI GÖRMELİ

Sabitkoinlerin rolünün büyümesiyle yapılacak düzenlemelerin, oluşturdukları risklere ve ekonomik işlevlerine uygun olması gerektiği vurgulanan raporda, kripto varlıkları benimseme (cryptoization) riskleriyle karşı karşıya kalan gelişmekte olan ekonomilerin, makroekonomik politikaları güçlendirmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca merkez bankalarının, dijital para birimleri çıkarmanın faydalarını göz önünde bulundurması gerektiğine vurgu yapıldı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz