TÜRKÇİMENTO: Fabrikaları devretmeye hazırız

İnşaat sektöründe sular durulmuyor. Müteahhitlerin çimento fiyatlarını gerekçe göstererek grev başlatmasının ardından çimento sektörünün yüzde 94’ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO’dan açıklama geldi. Başkan vekili Adil Sani Konukoğlu, çimento fabrikalarını devretmeye hazır olduklarını söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Çimento fiyatlarındaki artıştan rahatsız olduklarını sık sık dile getiren müteahhitler, grev kararı almıştı. Kararın ardından hükümet konuya el atarak çimento ihracatının sınırlandırıldığını duyurmuştu. Bu hamlenin çimento fiyatlarını düşürmemesi üzerine İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, gerekirse grev süresini uzatacaklarını açıklamıştı.

Çimento sektörünün yüzde 94’ünü temsil eden Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) da konuya ilişkin bir açıklama yaptı. TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu ve Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir inşaat sektöründe çıkmaza giren fiyat tartışmasına ilişkin çarpıcı konuşmalar yaptı.

“PANDEMİYE RAĞMEN ÇABA GÖSTERDİK”

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik; çimento sektörü olarak, yıllara dayanan azim ve fedakarlıklarla, yüksek maliyet artışlarından kaynaklı büyük fiyat baskılamasına maruz kaldıkları dönemlerde dahi Türkiye’ye katma değer yaratacak çalışmalara imza atmaktan geri durmadıklarını söyledi.

“ÇİMENTO FİYATLARINDAKİ ARTIŞ MALİYETİN ÇOK ALTINDA KALDI”

Sektörün yakıt tedarikinde yüksek oranda dışa bağlı olduğunu belirten Yücelik, “Çimento sektörü birincil yakıt ihtiyacının %90’dan fazlasını petrokok ve ithal kömürden karşılanıyor. Üretimde yoğun olarak kullanılan fosil yakıtların nerdeyse tamamı (%92) ithal ediliyor, yani dövize endeksli. 2021 yılı Ağustos ayında petrokok fiyatları geçen yılın Ağustos ayına göre %270 artarken, elektrik ve ithal kömür fiyatları sırasıyla %62 ve %197 artış gösterdi.  Yine 2021 yılı Temmuz ayında Yerli Linyit %43 oranında arttı. 2020 Ağustos ayında 7,27 TL olan dolar kuru ise 8,49 TL’ye yükseldi. Tüm bu gelişmelere rağmen sektör, çimento fiyatlarını maliyet artışının çok daha altında bir noktada tutma fedakârlığını gösterdi. Bu dönemde çimento fiyatlarındaki artış, maliyet artışlarının çok daha altında kaldı. Ancak bu gelişmeler yaşanırken, sektörümüz maalesef inşaat sektöründe yaşanan fiyat artışlarının sorumlusu gibi gösteriliyor” ifadelerini kullandı.

Yücelik, 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren çimento sektörünün, ortak geleceğimizin de baş aktörlerinden biri olma sorumluluğunu her şeye rağmen fedakârlıkla üstlenmeye devam edeceğini belirterek, “Sürdürülebilirlik konularının dünya genelinde böylesine önem kazandığı bir dönemde gerek sektör gerekse ülke olarak konsantrasyonumuzu bu alana yöneltmemizin çok daha önemli olduğu görüşündeyim” dedi.

“150 METREKARELİK DAİREDE ÇİMENTONUN PAYI 7-9 BİN LİRA”

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu, “Çin’de çimento 70 dolar, Türkiye’de fabrika çıkış fiyatı 340 lira. Bugün 150 metrekare bir dairede temeli, bahçesi dahil 70 metreküp beton harcanıyor. Beton ortalama metreküp fiyatı ise 300 lira. Yani toplam 21 bin lira yapıyor. Burada çimentonun payı da en fazla %33-35. Müteahhitlerin 1 milyona sattıkları dairenin içinde çimentonun bedeli 7-9 bin lira. Dolayısıyla konut fiyatının içinde çimentonun maliyeti oldukça kısıtlı” diye konuştu.

Ayrıca İMKON’dan gelen çimento üretimi açıklamalarına ve ihracat kısıtlamasına ilişkin de konuşan Konukoğlu, “İhracatı durdurursanız eksik kapasite çalışırsınız, üretim düşer. Birim başı maliyet daha da artar. İnşaatçılar fabrika kuracakmış gelsinler biz fabrikaları satalım. Olduğu gibi devretmeye hazırız yatırdığımız parayı bize verin yeter ki” dedi.

“DÜNYANIN EN UCUZ ÇİMENTOSU TÜRKİYE’DE”

Çimento ve inşaat sektörünün birbirinden ayrılamayacağını belirten TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir, “Ekonomi büyüyorsa büyüme inşaat sektöründen başlar. İnşaat sektörü 200 sektörle birlikte hareket eder. Ekonomi durursa ilk hisseden yine inşaat sektörü olur. Biz de inşaatın alt sektörlerinden biriyiz. Yükte ağır ama pahada hafif bir ürün üretiyoruz. Yaklaşık 2 yıl önce ODTÜ’ye 6 ay süren bir araştırma yaptırdık. Bu araştırmanın sonucunda konut inşaatının maliyetinde çimentonun değeri yüzde 3.5 çıktı. Konut lüks olunca bu %3’e düşüyor. Bizim şirketimiz dünyanın 3, Türkiye’nin en yüksek barajı olan Yusufeli’ni yaptı. Yüksekliği 275 metre. Bu baraja 4,3 milyon metreküp beton döktük. Bunun tüm çimentosunu nakliye nedeniyle daha ucuz olduğundan Erzurumlu Aşkale Çimento’dan satın aldık. Bu barajda kullandığımız çimento barajın toplam maliyetinin yüzde 7,7’si. Türkiye’de 55 fabrika var, hiçbirinde iddia edildiği gibi 500 liralara varan fiyatla satış yoktur. Türkiye’nin çimento fabrikalarının tamamının fabrika kapısındaki satış fiyatı 330-340 TL.  Bu nakliye ile 200 km taşınırsa o tamamen nakliye bedeli olarak fiyatın üzerine gelir. Bu çimentocuları bağlamaz. Limak olarak yurtdışında da çimento fabrikalarımız var. Biz hem çimento üreticisi hem tüketicisiyiz. Fildişi’nde 1000 TL. Mozambik’te 105 dolar.  Türkiye’deki satış fiyatımız 35 dolar. Dünyanın en ucuz çimentosu Türkiye’de” şeklinde konuştu.

Öte yandan son günlerde yapılan tartışmalarda gerçekliği olmayan açıklamaların yapıldığını ve kamuoyunun bu konuda yanıltıldığını iddia eden Özdemir, “Biz maliyetlerin matematiğini her platformda tartışmaya hazırız. Burada medyadan da isteğimiz söyleneni peşin doğru kabul etmemesi, araştırmasıdır” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz