3600 Günden Emeklilik Maaşı Ne Kadar, Kaç TL?
3600 gündem emekli maaşı ne kadar, kaç TL? İşte bu sorunun yanıtı haberimizde. Emeklilik ve 3600 gündem emekli maaşı detaylarını sizin için derledik.
3600 Günden Emeklilik Maaşı hesabı 2021 yılında zamlanarak artış göstermiştir. Emeklilik şartlarını tamamlayarak 3600 günden emekli olan kişiler 2021 yılında daha zamlı maaş alır. Bu zam oranları ile yeni maaşlar bin 500 Türk lirası ile bin 880 Türk lirası arasında değişmiştir. 3600 günden emekli olunsa da işe başlama ve hizmet süresi gibi nedenlere bağlı olarak emekli maaşı miktarı farklılık gösterir. 3600 günden Emeklilik Maaşı alacak olan kişilerin hesap yaparken hizmete başlama tarihini baz alması gerekir. Sigortalılık süresi üzerinden işlem yapılması daha doğru bir sonuç elde edilmesini sağlar. 1800 günden emekli olan kişiler için de işe / hizmete başlama süresi önemlidir.
3600 Günden Emekli Olanların Maaşı Ne Kadar Olur?
3600 günden emekli olan kişilere maaş işe giriş tarihlerine bağlı olarak değişir. İlk hizmete başlama ve sigorta başlangıç tarihi baz alınır. Bu kapsamda belirlenen bazı tarihler vardır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen bu tarihler ışığında kişinin ne kadar maaş alacağı hesaplanır. 3600 günden emekli maaşı hesaplaması için belirlenen hizmet tarihleri şu şekildedir:
- 31 Aralık 1999 tarihinden önce hizmet kotasını / süresini dolduranlar bin 880 Türk lirası
- 30 Nisan 2008’e kadar iki grup halinde hizmet süresini dolduranlar bin 700 Türk lirası
- 2008 yılından sonra hizmet süresinin son çeyreğini tamamlayan kişiler bin 600 Türk lirası
- Hizmet süresinin önemli bir kısmını 2008’den sonra tamamlayanlara ise bin 500 Türk lirası maaş verilir.
Emeklilik Nedir?
Emeklilik Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan kişilere ödenen bir aylıktır. Kişiler devlet tarafından belirlenen şartları yerine getirdikten ve belirli bir yaşa geldikten sonra çalışma hayatlarını bitirebilirler. Çalışma hayatlarını bitirdiklerinde ise şartları tamamlamışlar ise devlet tarafından düzenli maaş ödemesi devam eder. Bu maaş ödemesinin miktarı çalışma süresine, sigortalılık süresine ve ilk işe giriş tarihine bağlı olarak değişir. Emekli olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından belirlenen emekli olma şartlarının tamamlanması gerekir. Erken emeklilik için başvuru yapan kişiler, hak ettiklerinden daha düşük bir emekli maaşı alırlar.
Emeklilik Maaşı Neden Verilir?
Emekli maaşının verilme nedeni Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak bir müddet çalışan kişilere ödeme yapılmasıdır. Belirli bir yaştan sonra iş hayatlarından çekildiklerinde gelirlerinin devam etmesini sağlamaktır. Emeklilik maaşının verilmesi bir sosyal devlet konusudur. Devletin, yurttaşlarına bakması ve ilgilenmesi gerekir. Uzun süreler boyunca devlete tüm sigorta ve primini ödemiş ve iş hayatına girerek üretime katkı sunmuş kişilere emekli maaşı verilir. Emeklilik maaşını alabilmek için devlet tarafından belirlenen şartların yerine getirilmesi ve emeklilik için başvuru yapılması gerekir. 3600 Günden Emeklilik maaşı ve 1800 günden maaş gibi farklı kategoriler bulunur.
Emeklilik Maaşı Nereden Alınır?
Emekli maaşını veren yer Sosyal Güvenlik Kurumudur. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her ayın belirli dönemlerinde emekli olan kişilere maaş ödemesi yapılır. Maaş miktarı kişilerin emekli olma şartlarına göre farklılık gösterir. Emeklilik işlemleri ve maaş ödeme süreci Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yönetilir. Sosyal Güvenlik Kurumunu bu konu ile görevlendirilmiş bir kurumdur.
Emeklilik Maaşı Ne Zaman Yatırılır?
Emeklilik maaşının yatış tarihi her ayın 17’si ve 26’sı arasındadır. Emeklilik maaşı kişilerin kimlik numaralarının son rakamına göre belirlenir. Örneğin kimlik numarasının sonu ile bitiyor ise her ayın 21’inde ödeme alınır. Sosyal Güvenlik Kurumu, bir devlet bankası olan Ziraat Bankası ile çalışsa da emekli bireyler istedikleri takdirde bankalarını da değiştirebilir.