Emeklilik Başvurusu

Emeklilik başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtını sizler için hazırladık. Emeklilik başvurusu için gerekli belgeler de önemlidir. İşte ayrıntılar…

Emekli olma müracaatı, 2 farklı şekilde gerçekleşir:

  • E-Devlet üzerinden
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan üzerinden

E-devlet üzerinden yapılan başvurulardan sonra, resmi tüm evrakların SGK’ya teslim edilmesi gerekir. Emeklilik başvurusunun tamamlanıp emekli olabilmek için devlet tarafından istenen tüm şartların yerine getirilmesi gerekir. 

EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA HANGİ BELGELER İSTENİR?

Emeklilik başvurusu için istenen evrak listesi, 2021 yılında emekli olacak kişiler için şöyle belirlenmiştir:

4A sigorta kapsamından emekli olacak kişilerden istenen belgeler:

  • İşten ayrılma belgesi
  • Kişilerin gelir vergisi muafiyetlerini gösteren belgeler (çalıştıkları şirketten alınabilir.)
  • Tahsis ve talep belgesi

4B sigorta kapsamından emekli olacak kişilerden istenen belgeler:

  • Tahsis ve talep belgesi

4C sigorta kapsamından emekli olacak kişilerden istenen belgeler:

  • Kimlik fotokopisi
  • Yerleşim belgesi ve kuruma ait resmi kimliği
  • Askerlik belgeleri
  • Askeri borçları gösteren belgeler (varsa)
  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Kişilerin maaşlarını almak istedikleri bankanın geçtiği bir talep formu
  • Tahsis ve talep belgesi

EMEKLİ OLMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

Emekli olabilmenin koşulları, şöyle sıralanmıştır:

  • Emeklilik başvurusunda bulunan kişilerin, ilgili sigorta günü sayısını doldurmuş olmaları gerekir. Sigorta günlerinin sayıları, kişilerin cinsiyetlerine ve muafiyet durumlarına göre değişir. 
  • Emekli olabilmek için kişilerin belirli bir yaşta olmaları gerekir. Sigortalı olan kişilerin emekli olacakları yaş, resmi olarak sigorta başlangıçlarından esas alınır.
  • Emekli aylığının bağlanabilmesi için, devlete belirli gün kadar prim ödenmesi gerekir. Ödenen bu primlerin tutarları, kişilerin Emeklilik durumları resmileştikten sonra kendilerine bağlanacak olan aylığın tutarını etkiler.

Emekli olabilmek için bu 3 şart dışında, SGK tarafından herhangi bir şart koşulmaz. Ancak emeklilik türlerine göre bu şartlarda değişiklikler mevcuttur.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?

Emeklilik sürecinin sonuçlanması, yaklaşık olarak 1 aydır. Emekli olma hakkına sahip olan kişiler, bu 1 aylık süreden sonra yaklaşık olarak 1 ay daha bekler. İkinci 1 aylık süre emekli maaşının bağlanması içindir.

SİGORTA BORÇLANMASI NEDİR?

Borçlanma durumu, bireylerin devam eden sigorta ödemelerinin dönemsel olarak kesilmesi dolayısıyla prim günlerinde eksik olan günlerin var olmasıdır. Sigortalı olan her bireye bu günlerin daha sonradan ödenme imkanı tanınır. Ödenecek tutar ise ödenmemiş gün sayısı üzerinden hesaplanır.

BES NEDİR?

Bireysel emeklilik sistemi, aktif olarak çalışan kişilerin emekli oldukları zaman birikmiş bir miktar paralarının olması amacıyla uygulanan bir fondur. Şu an bu fonda para birikimi birçok özel banka üzerinden de yapılır. BES’in en büyük faydası, birikim süresi boyunca para çekilmeyen hesaplara belirli bir oranda devlet desteği sağlamasıdır. Emekli olunduktan sonra bu fonda biriken para, kişilerin isteğine göre aylık olarak alınabilir.

EMEKLİLİK HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Emeklilik gününün hesaplanması, Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesi üzerinden gerçekleşir. (https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ ) Bu adreste kişilerin doğum tarihi, çalışmaya başladıkları tarih, maluluiyet ve erken yaşlanma soruları başta olmak üzere toplamda 11 soru sorulur. Bu sorulara verilen cevaplara göre kişilerin emeklilik hakkı kazanabilecekleri tarih belirlenir.

EYT NEDİR?

Emeklilikte yaşa takılanlar yasası, 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle yürürlüğe giren ve emekli olabilmek için kişilerin belirli bir yaşı doldurmaları gereken zorunluluktur. Yasaya göre, kişilerin sigortalı çalışma yılları ve prim günleri resmi olarak dolsa bile, emekli aylığı alabilmek için belirli bir yaşı doldurmuş olmaları gerekir. Erkeklerde bu yaş 50 olarak belirlenmiştir. Ancak kadınlar için emeklilik yaşı sahip oldukları çocuk sayısına göre değişir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz