6 milyon kişinin hatırlatma dozu zamanı geldi!

6 milyon kişinin hatırlatma dozu zamanı geldi!
NotHaber

Türkiye’de iki doz aşı olan 6 milyon kişinin hatırlatma dozu zamanı geldi. Hatırlatma dozu süresi Sinovac’ta 3 ay, Biontech’te ise 6 ay olarak belirlendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası yazılı bir açıklama yaptı. Koca açıklamasında 2 doz BioNTech aşısı olanların ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra Hatırlatma Dozuna ihtiyaç duyacağını söyledi. Hatırlatma dozundaki sürenin İsrail örneğinden alındığını belirten Koca, “İsrail 18 yaş üzeri nüfusunun tamamını aşılamıştı. İsrail'de ikinci doz uygulamasından 6 ay sonra vaka sayılarının hızla artış gösterdi. Yaklaşık 8 milyon nüfusta günlük 10 bin civarında vaka görülmesi, bizim nüfusumuza oranlandığında günde 100 bin vakaya karşılık gelmektedir. Türkiye'de hatırlatma dozu ihtiyacı tespit edilerek uygulamaya erkenden başlanmış, olası 100 bin vakalık etki 20 bin civarında günlük vaka ile sınırlanmıştır” dedi.

İNAKTİF AŞILARDA HATIRLATMA DOZU SÜRESİ 3 AY

Sinovac gibi inaktif aşılardaki hatırlatma dozu süresini de açıklayan Koca, “İnaktif aşılarda 3 ay sonra yapılan hatırlatma dozunun koruyuculuğu çok önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. 3 doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2'den daha azdır” dedi

VAKALARIN YÜZDE 90'I AŞI OLMAMIŞ

Bakan Koca, aşının hastalığın yıkıcı etkilerini gidermede en etkili yol olduğuna vurgulayarak “Bu noktada aşı programımızla ilgili bazı önemli konulara dikkat çekmek isterim. Hastanelerimizdeki aktif vakaların yüzde 90'a yakın bir bölümü aşı olmamış ya da aşısı tamamlanmamış kişilerdir. Aşısı tamamlanmış olduğu halde hastalığa yakalanarak hastanede tedavi görenler yüzde 10 dolaylarındadır” şeklinde bilgi verdi.

KOCA: VİRÜSÜN MUTASYONA UĞRAMASI TABİATINDA VAR

Daha önce pek çok varyantın çıkacağını belirten Koca, virüsün tabiatı gereği mutasyona uğramasının beklenen bir durum olduğunun altını çizerek “Yeni varyantları engelleyecek çözüm, aşı programının dünya ölçeğindeki başarısıdır. Aşılama oranının düşük olduğu ülkelerde virüs kolaylıkla mutasyona uğramakta, oradan tüm dünyaya yeniden yayılmaktadır. Bize düşen, başarılı şekilde sürdürdüğümüz aşı programını toplumsal bağışıklıkla sonuçlandırmaktır” dedi.