Dünyanın çekirdeği buzulları eritiyor!

NotHaber

Yeni bir araştırma, çok çarpıcı bir detayı ortaya çıkardı. Buna göre buzullar düşünüldüğünden çok daha hızlı eriyor çünkü Dünya’nın çekirdeğinin sıcaklığı da bunda etkili oluyor. Uzmanlara göre buz kaybı gün geçtikçe daha da hızlanacak.

Gezegenimiz, insan faaliyetlerinden kaynaklanan Küresel ısınma nedeniyle her geçen gün sona doğru yaklaşıyor. Yeni bir çalışma, 30 yılda büyük bir kısmını kaybeden Antarktika'daki Kıyamet buzulu'nun düşünüldüğünden daha hızlı eridiğini gösterdi. Bilim insanları, 1980'lerden bu yana tahminen 595 milyar ton buz kaybeden Thwaites Buzulu’nun erimesinde iklim değişikliğinin yanı sıra Dünya'nın çekirdeğinin sıcaklığının da etkili olduğunu ilk kez ortaya koydu. Uzmanlar, söz konusu buzulun tamamen erimesini küresel deniz seviyelerinde büyük yükselmelere neden olarak felaketleri peş peşe getireceği konusunda uyardı.

YER KABUĞU KALINLIĞI DA FARKLIYMIŞ

Bilim insanları, Batı Antarktika'nın altındaki yer kabuğunun Doğu Antarktika'dakinden çok daha ince olduğunu da keşfetti. Batı'da 17 ile 25 kilometre kalınlığındayken, Doğu'da yaklaşık 40 kilometre kalınlıkta olduğu görüldü. Bu durum ise Kıyamet Buzulu’nun kıtanın diğer tarafındaki buzullardan çok daha fazla jeotermal ısıya maruz kaldığını ve Dünya'nın çekirdeğine daha yakın gösteriyor.

BUZULLAR ARTIK TAMAMEN DONMUYOR

Tehlike bununla da sınırlı değil. Çalışmanın yazarlarından Karsten Gohl, "Büyük miktarlarda jeotermal ısı, örneğin, buzul yatağının tabanının artık tamamen donmamasına veya yüzeyinde sürekli bir su tabakasının oluşmasına neden olabilir" uyarısında bulundu. Gohl, bu koşullardan herhangi birinin buzulun zemin üzerinde daha kolay kaymasına neden olarak buzulun buz kaybının "önemli ölçüde hızlanmasına" neden olabileceğini sözlerine ekledi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz