Ev sahipleri kira zammı için mahkemeye koştu

Konut kiralarında yaşanan fahiş artışlar, fırsatçı ev sahiplerini harekete geçirdi. 10 yıllık kiracıları çıkarmak için ihtarname yollamaya başlayan ev sahipleri, 5 yılı dolan kiracılar için de kira tespit davası açarak kiraya zam talep ediyorlar.

İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde kiralık ev sorunu yaşanıyor. Kiralık ev arayanlar, karşılaştıkları dudak uçuklatan fiyatlar karşısında çaresizce yetkililerden bir adım bekliyor. İstanbul’da bazı ilçelerde yüzde 300’e varan kira artışları, fırsatçı ev sahipleri için ise sevindirici bir durum oluyor. Yüksek kira furyasına katılmak isteyen ev sahipleri, mevcut Kiracılarını tahliye etmek ya da kirayı piyasa koşullarına yükseltmek için adliyelere koşuyor.

DAVA SAYILARINDA PATLAMA YAŞANIYOR

Düşen konut arzı ve artan taleple beraber yükselen konut fiyatları, enflasyon etkisiyle de birleşerek fahiş fiyatlara ulaştı. Hal böyle olunca ev sahipleri de artan fiyatlarla evlerini kiraya vermek için harekete geçti. Soluğu adliyelerde alan ev sahiplerinin yüksek kiraya hukuki yollarla ulaşmaları için ise iki seçenekleri var. İlk seçenekte, kiranın bölge ortalamasının altında kaldığını düşünen ev sahipleri, 5 yılını dolduran kiracısı için kira tespit davası açıp zam talep edebiliyor. İkinci durumda ise kira sözleşmesinin 10 yılı aşması halinde tahliye talep edilebiliyor.

Dava sayılarında yoğun bir artış olduğunu belirten avukatlar, kanuna göre Ev sahibinin 10 yıl sonunda herhangi bir gerekçe göstermek zorunda olmadan kiracıyı tahliye edebileceğini söylüyor. Ancak ev sahibinin, sözleşme bitiminden en az 3 ay önce kiracıya yazılı olarak fesih bildirimi yapma zorunluluğu bulunuyor.

Öte yandan kira zamları TÜİK tarafından açıklanan yıllık TÜFE’ye göre belirleniyor ve ev sahibi bu oranın üzerinde zam yapamıyor. Ancak 5 yıl sonunda kira tespit davası açma hakkına ulaşan mülk sahipleri, kiranın bölge ortalamasının alında kaldığını iddia ederek mahkemeye başvurabiliyor.

KİRALAR NEDEN ARTTI?

İnşaat sektöründe ihracata yönelişle beraber yavaşlayan konut üretimi, artan talebe cevap veremez hale geldi. Enflasyon etkisiyle artın kredi faizleri de orta gelirli vatandaşı ev alma fikrinden uzaklaştırıp kiraya yöneltti. Kısıtlamaların gevşetilmesiyle ertelenen düğünlerin yapılması yeni talepler ortaya çıkardı. Yüz yüze eğitimin başlamasıyla ev arayan öğrenciler, kentsel dönüşüm nedeniyle evini boşaltan vatandaşlar, yabancılar ve göçmenler gibi birçok etken kiralık evlere olan talebi artırdı. Tüm bunların ortaya çıkardığı manzara ise fahiş ev fiyatları ve ev arayan yüzbinlerce insanın mağduriyeti olarak karşımıza çıkıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz