Milli Elektrikli Tren’nin seri üretimi başlıyor!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Milli Elektrikli Tren’in 2022 yılında seri üretime başlayacağını duyurdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Milli Elektrikli Trenin 20222de seri üretimine başlanacağını duyurdu.
Bakan Karaismailoğlu, TCDD Gar Yerleşkesi Behiç Erkin Salonu'nda gerçekleştirilen "Omuz Omuza 165 Yıl Demiryolu İşçi Buluşması" etkinliğinde konuştu.
MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN PROJELERİ YAKINDA TAMAMLANACAK
Milli Elektrikli Tren setinin test sürecini tamamladıklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Saatte 160 kilometre hıza sahip Milli Elektrikli Tren’in seri üretimine 2022 yılında geçeceğiz. Önümüzdeki yıl milli elektrikli lokomotifin seri üretimine de başlayacağız” dedi. Milli Hızlı Tren'in tasarım çalışmalarının yakın bir zamanda tamamlanacağını ifade ederek “Milli Hızlı Tren saatte 225 kilometre hız yapacak. Trenin prototip üretim aşamasına yakında geçeceğiz. Milli Banliyö Treni Projesi'nde ise tasarım çalışmalarına devam ediyoruz. Hedefimiz 2023 yılında aracımızı raylara indirmek” diye konuştu.
3 BİN 515 KİLOMETRELİK HIZLI TREN HATTI YAPILIYOR
Tren projelerini tamamlayıp araçlar raylara indirildiğinde metro, banliyö, tramvay tasarım ve üretimi dahil olmak üzere tüm raylı sistem araç üretiminde Türkiye’nin önemli bir aşamaya geçeceğini dile getiren Karaismailoğlu, “Ankara-Sivas YHT Hattı, Ankara-İzmir, Bursa-Yenişehir-Osmanaeli, Konya-Karaman-Ulukışla, Aksaray-Ulukışla-Yenice, Mersin-Adana-Gaziantep, Kapıkule-Çerkezköy-Halkalı hızlı tren hatları gibi toplam 3 bin 515 kilometrelik hızlı tren hattında yapım çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca 357 kilometre konvansiyonel hatta da çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz” diye bilgi verdi.
DEMİRYOLUNUN 2024 HEDEFİ 20 MİLYON TON YÜK TAŞIMAK
Karaismailoğlu, salgın sırasında diğer ulaşım modlarında ülkeler arasındaki trafik akışı önemli oranda daralırken sürecin demir yolu taşımacılığının lehine işlediğine belirterek, “Demir yollarımızda, Ağustos 2021 itibarıyla taşınan yük miktarı, bir önceki döneme göre yüzde 18 oranında artmıştır. Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı'mız üzerinden yapılan ihracat ve ithalatta toplam 1 milyon 276 bin 134 tonluk yük taşındı. 2024 yılı sonunda bunu 20 milyon ton yüke yükseltmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
DEMİRYOLU İŞÇİLERİNE VERİLEN ZAM ORANINI AÇIKLADI
Demiryolu işçilerini enflasyon karşısında ezdirmeyeceklerini de hatırlatan Karaismailoğlu, “Hedeflerimizi hayata geçirip ülkemizin bütünsel kalkınmasına destek olurken bizim için en önemli husus, bu uğurda alın teri döken işçilerimizdir. Bu açıdan imzalanan toplu iş sözleşmesinde, sizin emek ve alın terinizin, hakkınızın korunması için tüm taraflar, iyi niyet ve samimiyet göstererek, büyük gayret sergilediler. Birinci yıl ilk 6 ay için yüzde 12, ikinci 6 ay için yüzde 5, ikinci yıl ilk ve ikinci altı aylar için yüzde 5 oranında zamlarla birlikte, enflasyon farkları da dikkate alınacak. Böylece, işçi kardeşlerimizi enflasyon karşısında korumaya devam edeceğiz” dedi.