Türkiye’nin göçmen raporu!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin göçmen raporunu açıkladı. Çarpıcı verilen yer aldığı raporda ‘Türkiye’de ne kadar Afgan göçmen var?’ sorusuna da yanıt veriliyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Göç Kurulu Toplantısı"nda Türkiye’nin kaçak göçmen tablosunu açıkladı. Türkiye’nin 2016 yılından bugüne kadar 1 milyon 293 in düzensiz göçmen yakaladığını belirten Soylu, “Bu göçmenlerin 470 bini Afgan, 196 bini de Pakistan kökenli göçmenlerdir” dedi.
586 BİN 615 DÜZENSİZ GÖÇMEN AVRUPA’YA GEÇTİ
Sadece 2019 yılında, 71 bin düzensiz Afgan göçmeni anlaşmalar çerçevesinde geri gönderdiği bilgisini veren Soylu, “Aynı yıl 40 bin Pakistanlıyı geri göndermiştir. 2016 yılından bu yana Avrupa’ya geçen göçmen rakamı 586 bin 615’tir. Yani Türkiye’de yakaladığımız ve kalan 814 bin düzensiz göçmenin dışında 586 bin 615’i Avrupa’ya deniz yoluyla ya da kara yoluyla geçmiştir. Bu göçmenlerin yaklaşık 100 bini de Avrupa ülkelerine ilticaya başvurmuştur” dedi.
TÜRKİYE’DE NE KADAR AFGAN GÖÇMEN VAR?
Türkiye’de 183 bini kayıtlı ve uluslararası korumaya başvuran toplam 300 bin Afgan göçmen olduğunu açıklayan Soylu “Tarihin en büyük yakalamalarını gerçekleştirdik. Sınırlarımızı her gün bin 500 Afgan göçmen zorlarken bugün 200'lere düşmüştür” diyerek sınıra çekilen duvar ve alınan önlemlerin işe yaradığı söyledi. Ayrıca Van sınırının İran'da kalan 242 km'lik bölümüne de duvar çekeceklerini duyuran Soylu, “Doğuda İran sınırlarımızda şu ana kadar yaptığımız 221 km'ye bir 242 km daha ekleyeceğiz ve bitirmiş olacağız” şeklinde bilgi verdi.
SURİYE’YE GÖNDERİLEN GÖÇMEN SAYISI NE KADAR?
Suriye’ye geri gönderilen göçmen sayısını da veren Soylu “İç savaş sonrası ülkemize gelen 462 bin Suriyeli, Türkiye’nin kontrolünde olan Afrin, Azez, Cerablus ve Mare bölgelerine gönderilmiştir. Türkiye’de yaşayan 3 milyon 711 Suriyeli göçmen geçici koruma statüsündedir” diye kouştu.
Göç yollarında hayatını kaybeden göçmen sayısının son yıllarda arttığına dikkat çeken Soylu “Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre Suriye’nin yüzde 39,4’ü halem mülteci konumundadır. Yine uluslararası raporlara göre geçen 24 yılda göç yollarında yaşanan mülteci ölümlerinin yüzde 45’i son 6 yılda gerçekleşmiştir” dedi.
GÖÇ YÖNETİMİNDE TOPLUMSAL PSİKOLOJİ TAKİP EDİLECEK
Türkiye’nin 10 yıldır büyük bir iç çatışma ve sosyal bir kriz yaşamadan göç sorununu çözmeyi başardığını belirten Soylu, “Bu başarının küresel ölçekte takdir görmesine rağmen bu manipülatif siyaset aslı sürekli diri tutulmaktadır. Göç meselesi özellikle refah şovenizmi üzerinden kırılmaya müsait bir fay hattı olarak tutulmaya çalışılmaktadır. Göç yönetiminde bir yandan da toplumsal psikolojiye ait bir takip ve yönetim ortaya koymamız gerekmektedir” diyerek yeni bir çalışmanın habercisi oldu.