Tuz Gölü’ndeki yavru flamingolar neden öldü? İşte cevabı…

NotHaber

Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz sosyal medyada ölü bedenlerinin gösterildiği video ile gündeme gelen yavru flamingoların neden öldüğünü bilimsel olarak açıkladı.

Sosyal medyada ölü bedenleriyle kurak toprakta yatan Flamingo cesetleri Türkiye’yi hüzne boğmuştu. Bu ölümden sorumlu tutulanlar ise su kanalları ve bentler yapan çiftçiler olarak gösterildi. Bununla da kalınmadı Tuz Gölüne başka bir kaynaktan su verilmesi ve gölün genişletilerek flamingoların kurtarılması önerilmişti.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz sosyal medyada dönen tüm bu önerilere ve ithamlara yanıt verdi. Tuz Gölü'ne bu yıl beklenenin üzerinde flamingo geldiğini belirten Darılmaz, popülasyonun fazla olmasının, Tuz Gölü'ndeki suyun hızlı çekilmesinin ve flamingoların besine ulaşamamasının yavru kaybına neden olduğunu söyledi. Bu yıl fazla gelen flamingoların Tuz Gölü'nün farklı alanlarına da kuluçka yaptığı bilgisini veren Darılmaz “Buralar Tuz Gölü'nün biraz daha dış kesimleriydi. İşte bu Tuz Gölü'nün kuraklığa bağlı hızlı çekilmesinden yavru flamingolar hemen etkilendi” dedi.

DARILMAZ: FLAMİNGOLAR HALA TUZ GÖLÜ’NDE YAŞIYOR

Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinden flamingoların pozitif etkilendiğini, insanların aktivitelerinin azalması ve evlere kapanmalarının flamingo popülasyonunda artışa neden olduğunu anlatan Darıılmaz “Tuz Gölü'nün iç kesimlerinde flamingolar halen koloni halinde yaşıyor. Yani 'Flamingolar tamamen ortadan kayboldu.' gibi ifadeler doğru değil” şeklinde konuştu.

SU KANALLARI FLAMİNGOLARI OLUMSUZ ETKİLEMEZ

Tuz Gölü'nün iç kesimlerinde flamingoların koloni halinde yaşadıklarına dikkat çeken Darılmaz, “Yani 'Flamingolar tamamen ortadan kayboldu.' gibi ifadeler doğru değil. 'Tuz Gölü'nde sulama kanalı veya sulama amaçlı kanallardan gelen suların önlerinin kapatılması flamingoların ölmesine neden oldu.' gibi bir durum yok. Çünkü Tuz Gölü bu su kanallarıyla beslenmiyor. Bunlar kapatıldığında veya çiftçi kullandığı zaman flamingolara olumsuz etkisi olmaz. Bu net bir durumdur” diye konuştu.

SU KANALLARININ YANINA FLAMİNGO YAVRULAMAZ

Yavru flamingo kayıplarının, Tuz Gölü'ne gelen sulama kanalıyla bir alakasının olmadığını ifade eden Darılmaz, “Tuz Gölü zaten buraya gelen su kanallarından beslenmiyor. O gelen kanallarla ne flamingo ne de Tuz Gölü besleniyor. Sulama kanalları tarımsal veya başka amaçlarla kurulmuş yerler. Sulama kanallarının olduğu yerlerde flamingo olmaz. Flamingolar oralara kuluçka da yapmaz. O nedenle sulama kanallarının etkisi varmış gibi hangi niyetle yapıldığı belli olmayan ve bu şekilde toplumu yönlendirmeyi de doğru bulmuyorum" diye konuştu.

TUZ GÖLÜ'NE EKSTRADAN BİR SU VERİLSE NE OLUR?

Sosyal medyada ‘Tuz gölüne ekstra su verilsin’ önerisine de değinen Darılmaz, “Tuz Gölü'ne ekstradan bir su verilse ne olur? Su bu kadar çekilmese ne olur? Yani doğal olan Tuz Gölü'nün çekilme olayına müdahale etsek ne olur? Bu sefer de Tuz Gölü'nün içerisindeki flamingoların beslendiği algler ve omurgasızlar yok olur. Çünkü çok hassas bir su kimyası var. Buna siz herhangi bir dışardan getireceğiniz yer altı suyu veya diğer sularla müdahale ederseniz suyun yapısı bozuluyor. Bu kez de besin yok oluyor. Yine flamingo yok oluyor. Bu hassas denge binlerce yıldır devam ediyor."

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz