Yapay Zekâ Platformu için geri sayım başladı!
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir çok yakın bir zamanda Yapay Zeka Paltformu’nun kuracaklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yeni bir gelişmenin müjdesini verdi. Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesinde Yapay Zeka Platformu'nu en yakın zamanda hizmete açmayı planladıklarını açıkladı.
Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor Programı'nın ikinci dönem ödül ve üçüncü dönem yarışmaları imza töreninde konuşan İsmail Demir, bugüne kadar 47 Ar-Ge projesini başarıyla tamamladıklarını, 62 projenin devam ettiğini, bu projelerin toplam bütçesinin 3,5 milyar lira olduğunu söyledi.
İSMAİL DEMİR: MUHAREBE SAHASINDA ÜSTÜNLÜK SAĞLAYACAK PROJELERE BAŞLADIK
Demir, son yıllarda özellikle yazılım teknolojilerinde baş döndürücü gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek “Yükselen ve çığır açan teknolojiler içerisinde yazılım teknolojileriyle doğrudan ilgili yapay zeka, büyük veri, geniş bant teknolojileri, robotik, otonomi ve siber güvenlik teknolojilerini destekleyen alt teknoloji başlıkları üzerinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yapay zeka teknolojisinde birçok projeyi eş zamanlı olarak başlattık. Geleceğin muharebe ortamları için 'oyun değiştirici' nitelikte bir teknoloji olarak görülen sürü zekası OTAĞ faaliyetlerini geçen yıl tamamladık. Bu yıl içerisinde sürü zekası teknolojilerine yönelik yayınlamış olduğumuz Savunma Sanayii Geniş Alan Ar-Ge (SAGA) çağrılarıyla ülkemizi muharebe ortamında üstün kılacak proje önerileri topladık ve değerlendirmeye başladık” dedi.
YAPAY ZEKA PLATFORMU MÜJDESİNİ VERDİ
Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nde ön görülen hedefleri savunma sanayisi açısından değerlendirerek eylem planlarına dönüştürmeye önem verdiklerini ifade eden İsmail Demir, “Günümüz yapay zeka teknolojisi hemen hemen bütün sistemlerde performansı artırmayı ve özellikle otonom kabiliyetleri artırmayı sağlayacak yenilikler sunmaya başlamıştır. Yapay zeka teknolojilerinde en hızlı olan ve bu teknolojilerle sistemlerini en hızlı dönüştüren ülkelerin yakın bir zamanda diğerlerine üstünlük sağlayacağı da açıktır. Bu doğrultuda hazırlıklarına devam ettiğimiz SSB Yapay Zeka Platformu'nu en yakın zamanda hizmete açmayı planlıyoruz. Bu platformla hedefimiz, sektörümüzün yapay zeka alanındaki çalışmalarını ivmelendirmek ve daha üretken hale getirmek” şeklinde konuştu.
YENİLİKÇİ YAZILIMLAR YARIŞIYOR PROGRAMI'NIN İKİNCİ DÖNEM ÖDÜLLERİ
İkinci dönem yarışmalarında uydu kategorisinde birinci olan Prof. Dr. Hakan Çevikalp, ikinci olan HAVELSAN'dan Emre Başeski ve üçüncü olan SDT Uzay ve Savunma Teknolojilerinden Halil Sunar'a ödülleri takdim edildi.
Geniş alan gözetleme kategorisinde ise Kuartis'ten Dr. Osman Serdar Gedik ve Emre Can Sevindik birincilik, OBSS Teknoloji AŞ'den Fatih Akyön ikincilik, SDT Uzay ve Savunma Teknolojilerinden Öner Ayhan üçüncülük ödülü aldı.
ÜÇÜNCÜ DÖNEMDE 3 YARIŞMA DÜZENLENECEK
Programın 3'üncü döneminde ise 3 üniversitenin yürütücülüğünde 3 yarışma düzenlenecek. Bu kapsamda; Fırat Üniversitesi ile "Üretici Çekişmeli Ağlar (GAN) ile Sentetik Veri Üretimi", İTÜ ile Pekiştiricili "Öğrenme Tabanlı Sürü Stratejisi Geliştirme", ODTÜ OGAM ile "Hareketli Hedef Takibi için Güzergah Birleştirme" konularında yarışma sözleşmeleri imzalandı.