Yerli VLP aşısında Faz-2 aşılamaları tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, VLP aşı adayında Faz-2 aşılamalarının tamamlandığını belirterek, Faz-3 çalışmaları için vatandaşları gönüllü olmaya davet etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ODTÜ'den Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesinden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesiyle geliştirilen VLP aşı adayında bir etap daha geride kaldı. TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında yürütülen VLP aşısının klinik araştırma Faz-2 aşılamaları başarıyla sonuçlandı.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformunu hayata geçirdiklerini anımsatan Varank, "VLP aşı adayımız bu platformdaki başarılı çalışmalardan bir tanesi. Dünyada klinik aşamaya gelmiş 5 VLP aşı adayı var. Bunlardan ikisi Kanada'da, biri Hollanda'da. Bir diğer VLP aşısı üzerinde Hindistan, ABD ve İngiltere ortaklaşa çalışıyor. Bu 5 aşı adayından biri de Mayda ve İhsan hocalarımızın çalışması." bilgilerini aktardı.

DSÖ LİSTESİNE GİRMİŞTİ

Dünyada sayılı, TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisiyle geliştirilen aşı adayı, 30 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Kovid-19 aşı adayları listesinde yer aldı.

"POTANSİYELİNE İNANDIK"

Bu açıdan bakıldığında yerli VLP aşısının büyük bir potansiyel barındırdığını vurgulayan Varank, "Biz de Bakanlık olarak bu potansiyele inandık. 27 Mart'ta ilk klinik denemeleri başlayan Faz-1 çalışmasında TÜBİTAK Başkanı'mız Hasan Mandal ile gönüllü olarak yer aldık." dedi.

Varank, ardından şunları kaydetti:

"Eylül’de yerli VLP aşısının Faz-3 çalışmalarına başlamayı planlıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir yan etkiyle veya olumsuzlukla karşılaşmadık. İnsan denemelerinin Faz-3 aşamasında daha fazla gönüllüye ihtiyacımız olacak. Sağlık çalışanlarımız büyük özveriyle aşılamayı sürdürüyor. Elbette herkesin aşı olmasını mutlak surette tavsiye ediyoruz. Yerli aşıyı bekleyen vatandaşlarımızı da bu inovatif aşımız için gönüllü olmaya davet ediyoruz."

Yerli VLP aşı adayının, Faz-3 aşamasına ilişkin dosyasının ise eylülün üçüncü haftasında teslim edilmesi planlanıyor.

VİRÜSÜ TAKLİT EDİYOR

Geliştirilen bu VLP aşılarında enfeksiyon oluşturmayacak şekilde virüs benzeri parçacılar kullanılıyor. Bu parçacıklar bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor. Yerli VLP aşı adayının farklı olan en önemli özelliği ise tasarımında virüsün 4 yapısal proteininin de aşı antijeni olarak kullanılıyor olması. Bu sayede aşı adayının virüse karşı çok daha etkili olması bekleniyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz