Kuzey Kore "diyalog ve yaptırım" mesajlarına füzeyle karşılık verdi
ABD, Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik iş birliği anlaşması imzaladı. Ancak Tokyo'daki zirvenin ardından Kuzey Kore, yeni bir balistik füze denemesi yaparak anlaşmaya yönelik tavrını ortaya koymuş oldu.
Japonya'nın ev sahipliğinde dün bir araya gelen ABD ve Güney Koreli diplomatlar, "Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve Kuzey Kore ile müzakereler" konusunu ele aldı.
Üçlü zirveye Japonya Dışişleri Bakanlığı Asya ve Okyanusya İşleri Genel Müdürü Takehiro Funakoşi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim ve Güney Kore'nin Kore Yarımadası Barış ve Güvenlik İşleri Özel Temsilcisi Noh Kyu Duk katıldı.
PYONYANG'DAN BALİSTİK FÜZELİ CEVAP
Zirvede, üç ülke temsilcisi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin kitle imha silahları ve Balistik füzeler üretilmesini önleyecek kararları doğrultusunda, Kuzey Kore'nin "tam olarak nükleersizleştirilmesi" hedefine yönelik yakın iş birliği yürütülmesinde anlaştı.
Yonhap ajansına göre, Sung Kim, ABD'nin, "nükleerden arındırmaya yönelik ilerleyişine bakılmaksızın" Kuzey Kore'nin insani konularıyla ilgilenmeye hazır olduğunu belirtti.
Ancak Kim Jong-un liderliğindeki Pyonyang yönetimi oldukça sert ve manidar bir karşılık verdi. Zirvenin hemen ardından Kuzey Kore yeni bir balistik füze denemesi yaptı. Pyongyang'ın füzeyi Japonya'ya doğru test ettiği iddia edilirken Japonya Savunma Bakanlığı, füzenin" kendi yetki alanlarına düşmediğini açıkladı.
JAPONYA AÇIKLAMA YAPTI
Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin denediği tahmin edilen "balistik füzenin" Japonya'nın yetki alanlarına düşmediğini açıkladı.
Kyodo ajansına göre, Japonya Sahil Güvenliği, füzenin, Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesinin (MEB) dışına düşmüş olabileceğini aktardı.
Associated Press'in (AP) Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı açıklamasına dayandırdığı habere göre, Kuzey Kore, füzeyi ülkenin doğu kıyılarına fırlattı.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, Kore Yarımadası'nın doğu kıyılarına fırlatılan füzeye ilişkin detaylı bilgi verilmedi.
"DİPLOMASİ POTANSİYELİ"
Sung, "ABD, uluslararası standartla uyumlu şekilde, en savunmasız Kuzey Korelilere erişim ve bu kişilerin izlenmesi kapsamında, Kuzey Kore'ye insani yardım sağlanmasını destekliyor." dedi.
Kuzey Kore ile "ön şartsız" görüşmeye hazır olduklarını yineleyen Sung, buna karşın BM Güvenlik Konseyinin kararlarının uygulanmasına yönelik ABD'nin "sorumluluğunu" da anımsattı.
Pyongyang yönetimi ile müzakerelerin gidişatına değinen Sung Kim, "Umarım Kuzey Kore, koşulsuz görüşmek amacıyla yaptığımız çok yönlü tekliflerimize olumlu cevap verir." ifadesini kullandı.
ABD'nin, diplomasi potansiyelinin keşfedilmesi ve diyaloğun yeniden başlatılması için Pyongyang'a ulaşmayı sürdürdüğünü dile getiren Sung, "Amacımız net. Kuzey Kore'ye yönelik düşmanca maksadımız yok ve onlarla ön şartsız buluşmaya hazırız." diye konuştu.
Kuzey Kore'nin füze denemelerinin oluşturduğu bölgesel tehdide dikkati çeken Sung, "Japonya ve Güney Kore'nin güvenliğine yönelik taahhütlerimiz güçlü. Son gelişmeler, müttefikler arasında yakın iletişim ve iş birliğinin önemini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.
"UMUYORUZ KUZEY KORE CEVAP VERİR"
Noh Kyu Duk da salgın hastalıklarla mücadele kapsamında yeni tip corona virüs (Covid-19) aşıları dahil, uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla Kuzey Kore'ye insani yardım sağlanması olasılığına dikkati çekti.
Kuzey Kore'ye yönelik olası insani yardımlar konusundaki müzakerelerde Güney Kore ve ABD'nin "oldukça ilerleme katettiğini" belirten Noh, "Güney Kore ve ABD, bu şekilde ilerleyerek, Kuzey Kore ile diyalog başlatılmasına ilişkin yapıcı yöntemler bulacak. Umuyoruz, Kuzey Kore diyalog amaçlı ortak çabalarımıza cevap verir." görüşünü paylaştı.
Kyodo ajansına göre, Takehiro Funakoşi de "Kuzey Kore, nükleer kapsamı ve füze geliştirmesini daha da ileri taşıdığından, bizim iş birliğimiz daha önemli hale gelmektedir." sözlerini sarf etti.