İngiltere’den kafa karıştıran karar! Kırmızı listeden çıktık ama…
İngiltere, Türkiye’yi kırmızı listeden çıkardı. Artık Türkiye’den ülkeye dönen vatandaşlar için zorunlu otel karantinası gerekmiyor. Ancak açıklanan sınırlama kriterleri kafa karışıklığına neden oldu.
İngiltere, Türkiye’yi seyahat sonrası zorunlu otel karantinası gerektiren Kırmızı listeden çıkardığını açıkladı. Karar, İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps tarafından Twitter’dan duyuruldu.
İngiliz hükümeti Türkiye’nin yanı sıra Pakistan ve Maldivler’in de içinde bulunduğu 7 ülkeyi daha kırmızı listeden çıkardı. Türkiye, 17 Mayıs’tan beri kırmızı listede yer alıyordu.
YENİ KRİTERLER KAFALARI KARIŞTIRDI
Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği, İngiliz hükümeti tarafından duyurulan yeni kriterleri resmi Twitter hesabından paylaştı. 5 madde içeren yeni kriterler, Türk vatandaşlarda bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. İşte İngiltere’nin yeni kriterleri:
- Ülkemizden İngiltere’ye seyahat, Birleşik Krallık (BK) vatandaşı olmayanlar ve BK'da oturum izni olmayanlar için de mümkün hale gelecektir.
- Ülkemizden gelen yolcular için zorunlu otel karantinası uygulaması kaldırılacaktır.
- Ülkemizden İngiltere’ye seyahatlerde, seyahatten önceki son 72 saat içinde yaptırılmış, negatif PCR testi sonucu ibraz etmek gerekecektir.
- Her iki doz aşısını BK, ABD, AB ve EFTA üyesi ülkelerde yaptıran ve bunu belgeleyen yolcuların varışlarını takip eden iki gün içerisinde test yaptırmaları yeterli olacaktır.
- Her iki doz aşısını bu ülkeler haricinde yaptıranlar (ülkemizde yapılan aşılar da halen bu kategoridedir) ile henüz aşılarının her iki dozunu da yaptırmamış olanların ise kalacakları adreste 10 gün süreyle karantinaya girmeleri ve ülkeye girişlerini takip eden 48 saat içerisinde bir PCR testi ve karantinanın 8. gününden itibaren ikinci bir PCR testi sonucu ibraz etmeleri gerekecektir.
TÜRKİYE’DEKİ BİONTECH NEDEN KABUL GÖRMÜYOR?
İngiltere’nin açıkladığı ülkeye giriş kriterlerinde aşı konusunu içeren dördüncü ve beşinci madde kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Listedeki “Her iki doz aşısını BK, ABD, AB ve EFTA üyesi ülkelerde yaptıran ve bunu belgeleyen yolcuların varışlarını takip eden iki gün içerisinde test yaptırmaları yeterli olacaktır” maddesi, Türk vatandaşlarda “Buradaki BionTech Avrupa’dan farklı mı?” sorusunu akıllara getirdi.
Öte yandan Avrupa Komisyonu’nun Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya tarafından verilen Kovid-19 aşı sertifikasını tanıma kararı alması, İngiliz hükümetinin kriterlerine bir kez daha şüpheyle yaklaşılmasına neden oluyor. Avrupa’da yapılan aşıları geçerli sayacağını taahhüt eden İngiltere, Avrupa’nın geçerli kabul ettiği Avrupa dışı ülkelerin aşı sertifikalarını kabul etmeyecek.
VERİLERİN FORMATI SORUN YARATIYOR
İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, ağustos ayında kendisine yöneltilen Türkiye’nin neden kırmızı ülkeler listesinde kaldığı sorusuna, “Kararlar her zaman için bilimsel temellere dayanıyor. Bizim burada yaptığımız şey; konuyu Biogüvenlik Merkezi'ne soruyoruz. Onlar da o ülkedeki sadece virüsün yaygınlığına değil aynı zamanda aşı olan kişi sayısına, koronavirüsün o ülkedeki varyantlarına ve Covid-19'a yönelik verilerin uluslararası formata uygun şekilde girilip girilmediğine bakıyor ve bizi bilgilendiriyor” yanıtını vermişti.
TURİZMDE CANLANMA YAŞANACAK MI?
Türkiye’nin İngiltere’nin kırmızı listesinde yer aldığı süreçte İngiliz turistlerin ülkeye gelmeleri halinde geri dönmeleri için zorunlu 10 günlük bir otel karantinasına girmeleri gerekmekteydi. Yeni bir kararla Türkiye’yi kırmızı listeden çıkardığını duyuran İngiliz hükümeti, “Her iki doz aşısını bu ülkeler haricinde yaptıranlar ile henüz aşılarının her iki dozunu da yaptırmamış olanların ise kalacakları adreste 10 gün süreyle karantinaya girmeleri ve ülkeye girişlerini takip eden 48 saat içerisinde bir PCR testi ve karantinanın 8. gününden itibaren ikinci bir PCR testi sonucu ibraz etmeleri gerekecektir” maddesiyle Türkiye’ye gelen İngiliz turistlerin dönüşlerinde 10 günlük bir karantinaya girmelerini zorunlu tutmaya devam ediyor.
Pandemiden hemen önce 2019 yazında 4 milyon 340 bin turist ağırlayarak rekor kıran Bodrum, pandeminin etkisinde geçen 2020 yılında ise yalnızca bu rakamın üçte biri kadar misafire ev sahipliği yapabildi. Dünyada aşılamanın yaygınlaşmasıyla canlanması beklenen turizm sektörü ise İngiliz turistleri ağırlamaya hazırlanırken İngiltere’nin kırmızı listesine takılmıştı. Türkiye’ye gelmeye niyetli İngilizler ise dönüşlerindeki 10 günlük Zorunlu karantina dolayısıyla tercihlerini başka yerlerden yana kullanmaya özen gösterdiler.
Bu yıl Türkiye’ye 1 milyon 500 bin İngiliz turistin gelmesi beklenirken, kırmızı liste kararıyla bu sayı sıfırda kaldı. Beklentilerin gerçekleşmesi durumunda İngiliz turistlerin Türkiye’ye 1 milyar dolar döviz bırakması tahmin ediliyordu.
200 BİN İNGİLİZ TURİST BEKLENİYOR
İngiltere’nin kırmızı liste kararının ardından “seyahat edilebilir ülkeler” kategorisine alınan Türkiye’de son çeyrek heyecanı başladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), önümüzdeki 3 aylık dönemde ülkeye 200 bin İngiliz turistin gelmesini bekliyor.
TÜRSAB tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada “Bu kararın çok daha önceden çıkmasını umuyorduk. Türkiye'yi özleyen ve ülkemizde tatil yapmayı arzu eden İngiltere'den çok sayıda misafirimiz de bu kararı bekliyordu. Tur operatörleri de bu yöndeki beklenti dahilinde rezervasyonları almaya başlamıştı” ifadeleri yer aldı.