Plastikte dönüşüm hareketi başlıyor

Plastikte dönüşüm hareketi başlıyor

Global Compact Türkiye, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) iş birliğiyle plastik kirliliğini önleme hedefiyle hayata geçirilen İş Dünyası Plastik Girişimi'nin (İPG) ‘Plastik Taahhütleri Rehberi’ çevrim içi gerçekleştirilen bir programla tanıtıldı.

Plastik Taahhütleri Rehberi, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin ve Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü'nün katıldığı “Başkanlar Paneli” etkinliğinde tanıtıldı.

ATIKLARIN YÜZDE 95’İNİ OLUŞTURUYOR

Panelde konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, atıkların neredeyse 95’ini plastiğin oluşturduğunu ve plastik meselesinin gündeme gelmesiyle aslında bütün atıkların da ele alındığının söylenebileceğini belirtti.

Plastik atıklarla mücadelede döngüsel ekonominin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapan Kaslowski, “Attığımız plastiği tekrar kullanmak suretiyle, o değeri ekonomiye tekrar kullandırtmayı ancak bu yolla başarırız. Dolayısıyla muhtemelen önümüzdeki dönemde çok başarılı ekonomik modeller hayata geçirilebilecek. Bunu da ancak inovasyonla ve sektördeki yapılacak gelişmelerle sağlayabileceğiz. Bir anlamda da çevremiz için buna mecburuz” şeklinde konuştu.

“DÖNGÜSEL EKONOMİYİ ÜLKEMİZDE KURGULAMALIYIZ”

Türkiye’nin dünya değer zinciri içerisinde yer almaya devam etmesinin gerekliliğine değinen Kaslowski, “Biz de Avrupa'nın liderliğini almış olduğu yeşil Dönüşüm stratejisinin bir parçası olmak zorundayız. Biz de iş dünyası olarak bu konuda önemli bir rol alabiliriz. Bu döngüsel ekonominin yarattığı farkındalık için iPG önemli bir bacağıdır. Ar-Ge konusu ve bu konudaki yapılacak olan inovasyon yatırımı diğer bir ayağı olacaktır. Bir taraftan iş dünyası, bir taraftan kamu diğer taraftan da nihai tüketiciler bu konuda bir farkındalık yaratma görevini üstlenmemesi gerekiyor” dedi.

TÜSİAD olarak “Avrupa Yeşil Mutabakatı-Döngüsel Ekonomi Eylem Planı Türk İş Dünyası’na Neler Getirecek?” raporunu hazırladıklarını hatırlatan Kaslowski, “Daha az atığın ve daha fazla değerin yaratıldığı, ürün yaşam döngüsünün uzaması hedefi Ar-Ge ve inovasyon altyapısının güçlendirilmesine yönelik mekanizmaları şekillendiriyor. Çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan önemli avantajları birlikte getiriyor. Bu yeni ekonomi sistemini ülkemizde de kurgulamalıyız” şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz