Emeklilik İşlemleri Nasıl Yapılır? Emeklilik için talep edilen belgeler
Emeklilik işlemleri nasıl yapılır? Hangi belgeler talep edilir? Bu soruların yanıtı ve emeklilik işlemleri hakkında detaylar haberimizde yer almaktadır.
Emeklilik işlemlerin başlatılması, şahsi olarak Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden gerçekleşir. Emeklilik işlemleri, emekli olma hakkını elde eden kişiler tarafından hala çalışırken veya işten ayrıldıktan sonra yapılabilir. Ancak hiçbir şekilde vekâleten işlem yapılamaz.
Emeklilik İşlemleri Nelerdir ve Nasıl Yapılırlar?
Emeklilik işlemleri, kişilerin emekli olabilmek için sırasıyla uygulamaları gereken durumlardır ve şöyle sıralanmıştır:
- Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilerek emekli olmak için yazılı beyanda bulunulur.
- Daha sonra yaş ve prim durumu yetkili kişilere bildirilir.
- Eğer kişiler, emekli olma hakkını kazanmışsa, yetkili birimler tarafından bir belge alırlar ve bu belgede “emekli olur” ibaresi bulunur. Emeklilik hakkı henüz gelmemiş kişilere de bu sürenin ne zaman dolacağı bilgisi verilir.
- Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan bu belge, eğer kişiler hala çalışmaktaysa iş yerlerinin insan kaynakları bölümüne teslim edilir.
- İş yerinden ayrılarak emekli olmak isteyen kişilere bir çıkış belgesi verilir. Bu çıkış belgesi de istenen diğer evrakların yanına eklenerek Sosyal Güvenlik Kurumuna verilir ve emeklilik süreci bu işlemle resmen başlamış olur.
Bazı iş yerleri emekli olduktan sonra kişileri çalıştırmaz. Ancak bazı iş yerleri, kişilerin emekli olduktan sonra da sigortasız olarak çalışmalarına izin verir. Fakat bu durum kişilerin çıkış belgesi almasına engel değildir.
Emeklilik İçin Hangi Belgeler Talep Edilir?
Emeklilik evrakları, güncel olarak şöyle belirlenmiştir:
- Vergi muafiyet belgesi (Gelir belgesi olarak da bilinir)
- İşten ayrılış belgesi
- Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi
Bu belgeler, yalnızca SSK’dan emekli olan kişilerin başlatacakları emeklilik işlemleri için geçerlidir. Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’dan emekli olacak kişilerin teslim etmesi gereken evraklar şöyle sıralanmıştır:
- Emeklilik belgesi (Fotoğraflı ve mühürlü olmak zorundadır.)
- Üç adet vesikalık fotoğraf (güncel olarak çekilmiş olması gerekir, tercihen son 6 ay içinde)
- Emekli maaşının yatmasının istendiği bankanın beyan edildiği bir dilekçe
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Terhis belgesi (Yalnızca emekli olmak isteyen erkeklerden, askerliklerini resmi olarak yaptıklarını göstermesi amacıyla istenir.)
- Eğer kişiler memuriyette bulunmuşsa, bunu belgeleyen ek evraklar
- Noterden tasdik edilmiş diploma ve mezuniyet belgeleri
- Eğer kişiler askerlik veya doğum borçlanması yaptıysa, borçlanmayı ve borçlanmanın ödendiğini kanıtlayan belgeler
- Kişilerin sigortalı olarak çalıştıkları ve çalışmadıkları tüm süreleri kapsayan ödemelerin yapılma belgeleri
Yaş Bekleyen Kişiler Nasıl Emekli Olur?
Yaş bekleyenlerin emeklilikleri, emeklilik günleri dolu kişilerle aynı gerçekleşir. Prim günleri dolan ve sadece yaş bekleyen kişiler, yaşlarını doldurduktan sonra başvuru işlemini aynı şekilde gerçekleştirir. Yaş bekleyen kişilerden istenen belgeler ve şartlar ise aynıdır.
Memurların Emeklilik İşlemleri Nasıl Gerçekleşir?
Memur kişilerin emeklilikleri, memur olarak görev yaptıkları kurumlara göre değişiklik gösterir. Bulundukları konumlara göre emeklilik işlemlerinin yapıldığı yerler şöyle belirlenmiştir:
- Üniversitelerde çalışan memurlar bulundukları birimlerin emeklilik şubelerine emeklilik başvurusunda bulunur.
- Belediyede, hastanelerde ve bunun gibi 4B kadrosu dahilinde görev yapan kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumuna emeklilik başvurusu yapar.
Memurların emeklilik kanununa göre, memurlar 4 farklı şekilde emekli olabilirler:
- İstekle emeklilik: Emekli olabilmek için belirlenen sürenin doldurulması sonucunda olunan emeklilik türüdür. İstekle emeklilik, kadın memurlar için 20, erkek memurlar için 25 hizmet yılı olarak belirlenmiştir.
- Re'sen emeklilik: Kişilerin çalışabilecekleri maksimum sürenin doldurulması nedeniyle emekli olmalarıdır.
- Yaş haddinden emeklilik: Memur kişilerin 65 yaşını doldurduktan sonra emekli olmalarına verilen isimdir. Devletin kadroları için bu yaş 65 olarak belirlenmiştir ve 65 yaşını dolduran herkes emekli olma mecburiyetindedir.
- Malulen emeklilik: Kişilerin yaşadıkları bir hastalık veya kaza sonucu emekli olmalarına denir. Çeşitli türleri bulunur ve hepsi için emeklilik işlemlerinin süreçleri farklı ilerler.