Engelli Emekli Maaşı Ne Kadar? Engelli Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?
Engelli emekli maaşı ne kadar? Bu sorunun yanıtını sizler için derledik. Engelli emekli maaşı ücret bilgisi ve engelli emeklilik hesaplama detayları haberimizde.
- Engelli Emeklilik Hesaplama
- Engelli Emekli Maaşı Başvuru Koşulları Nelerdir?
- Üçüncü Dereceden Engelli Vatandaşın Emekli Maaşı Almak İçin Hangi Şartları Taşıması Gerekir?
- Engelli Emekli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Engelli Emekli Maaşı Başvurusu için Gereken Belgeler Nelerdir?
- Engelli Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Engelli Emekli Maaşı miktarı, diğer şartların sağlanmış olması koşuluyla engel derecesine bakılmaksızın 1500 TL olarak belirlenmiştir. Ancak 2021 Engelli emekli maaşı hesaplanırken göz önünde bulundurulan farklı hususlar olması nedeniyle alınacak net maaş miktarınızın ayrıca hesaplanacağının söylenmesi gerekmektedir.
Engelli Emeklilik Hesaplama
Engelli Emeklilik hesaplama işlemi yapılırken kullanılan bazı parametreler bulunmaktadır. Bu nedenle her birey için belirlenen emekli maaşının aynı olmayacağı söylenebilmektedir. Hesaplama yapılırken göz önünde bulundurulan bilgiler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Emeklilik statüsü
- İlk tescil tarihi
- Prim gün sayısı
- Özürlülük oranı
- Toplam gün
Engelli Emekli Maaşı Başvuru Koşulları Nelerdir?
Engelli emekli maaşı başvuru koşulları, başvurunuzun olumlu sonuçlanması için sağlamanız gereken koşullardır. Buna göre engelli emekli maaşı başvuru koşulları şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Engel durumunun çalışmaya başlamadan önce tespit ve tescil edilmesi gerekmektedir. Çalışmaya başladıktan sonra meydana gelen engel durumu halinde engelliler için erken emeklilik başvurusu değil, malulen emeklilik başvuru yapılması gerekecektir.
- Engelliler için erken emeklilik imkanı, kişinin engel durumu nedeniyle sağlanan bir imkandır. Bu nedenle şartlardan birisi de en az %40 engele sahip olunmasıdır.
- Yalnızca engele sahip olunması, başvurunun olumlu sonuçlanması için yeterli değildir. Kişinin engelini mutlaka bir sağlık raporu ile belgelemiş olması gerekmektedir.
- SGK engelli işlem belgesi ve vergi indirim belgesi bulunması gerekmektedir.
Bunun yanında engel derecesi, yaş, işe başlanan tarih ve doldurulması gereken gün sayısı gibi kişisel verilerin de başvuru kapsamında dikkate alındığının söylenmesi gerekmektedir. Engel oranı yüzde 40’ın üzerinde bulan kişiler için diğer koşulların sağlanması halinde yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
%40-%59 arasında engelli olanlar üçüncü dereceden engelli, %60 - %79 arasında engelli olanlar ikinci dereceden engelli,%80 ve üzerinde engelli olan kişiler birinci dereceden engelli olarak maaş almaktadır. Birinci dereceden engelli olanlar ( %80 ve üzeri) sigorta başlangıç tarihine bakılmaksızın 15 yıl, hizmet süresine bakılmaksızın 3600 prim ödemesi şartı ile emekli edilmektedir. Engellilik emeklilik maaşı kapsamında İkinci dereceden engelli olan kişilerin sigorta tarihlerine bakılarak engelli maaşı bağlanmaktadır. İkinci dereceden engelli olan kişinin;
- 5 Ağustos 1991 ve öncesine bakılarak sigorta süresi ve 3600 prim günü
- 6 Ağustos 1991 ve 5 Ağustos 1994 tarihleri arasında, 15 yıl 8 aylık sigorta süresi ve 3680 prim gününe sahip olması gerekir.
- 6 Ağustos 1994-5 Ağustos 1997 arasında 16 yıl 4 aylık sigorta süresi ve 3760 prim günü dikkate alınır.
- 6 Ağustos 1997-5 Ağustos 2000, 17 yıl sigorta süresi ve 3840 prim günü,
- 6 Ağustos 2000 ve 5 Ağustos tarihlerinde 17 yıl 8 aylık sigorta süresinin yani sıra 3920 prim günü esas alınır.
- 5 Ağustos 2003-30 Eylül 2008 tarihleri arasında 18 yıl sigorta süresi ve 4000 prim günü şartının tam teşekkülü şekilde sağlanması gerekir.
Üçüncü Dereceden Engelli Vatandaşın Emekli Maaşı Almak İçin Hangi Şartları Taşıması Gerekir?
Üçüncü dereceden engelli olan vatandaşların engelli maaşını almaları için sigorta başlangıç tarihlerinin önemi son derece büyüktür.
- 5 Ağustos 1991ve öncesindeki 15 yıllık sigorta süresi ve 3600 prim günü,
- 6 Ağustos 1991 -5 Ağustos tarihleri arasında 16 yıl sigorta süresi ve 3760 prim günü,
- 6 Ağustos 1994-5 Ağustos 1997, 17 yıllık sigorta süresi ve 3920 prim günü dikkate alınır.
- 6 Ağustos 1997 -5 Ağustos 2000 tarihleri arasında kalan 18 yıllık sigorta süresi ve 4080 prim günü,
- 6 Ağustos 2000-5 Ağustos 2003 tarihleri arasında 19 yıllık sigorta süresi ve 4240 prim günü
- 5 Ağustos 2003 ve 30 Eylül 2008 tarihleri arasında 20 yıl sigorta süresi ve 4400 prim günü şartlarının dikkate alınması ve bu kural dâhilinde Engellilik emeklilik maaşı almak isteyen kişilere ödenmesi gerekir.
Engelli Emekli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engelli emekli maaşı başvurusu yapılabilmesi için ilk olarak vergi dairesine başvuru yapmanız gerekmektedir. Vergi dairesi talebinizi aldıktan sonra hastaneye sevkinizi gerçekleştirmekte ve engel durumunuz saptanmaktadır. Ardından tarafınıza vergi indirim kimlik belgesi verilmektedir. Bu kimlik ile SGK kurumuna bizzat gitmeniz gerekmektedir.
İşlem için görevlendirilen SGK kurumu ise kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki SGK kurumu olarak belirlenmiştir. İlk etapta sağlık raporu beyanı, kimlik belgesi ve maaş bordrosu ile başvuru yapılması yeterlidir. Ancak ilk incelemenin ardından tarafınızdan bazı belgelerin de isteneceği söylenebilmektedir.
BAĞ – KUR güvencesinde bulunan kişilerin engelli emekli maaşı başvurusu için vergi dairesine gitmeden doğrudan SGK kurumuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
Engelli Emekli Maaşı Başvurusu için Gereken Belgeler Nelerdir?
Engelli emekli maaşı başvurusu için ihtiyaç duyacağınız belgeler, tabi olduğunuz sosyal güvenceye göre değişiklik gösterebilmektedir. BAĞ – KUR güvencesi bulunanlar için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Sigorta belgesi
- Talep formu
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Ödenmiş olan ve aktif olarak görülmeyen prim ödemeleri
- Engel oranını gösteren sağlık raporu İlk tescil günü belgesi
BAĞ – KUR dışındaki diğer sosyal güvencelere tabi olan kişilerden talep edilen belgeler ise şu şekildedir:
- Talep formu
- Tahsis formu
- İşverenin vermiş olduğu onaylı hesap fişi
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- İki adet güncel vesikalık fotoğraf
Engelli emekli başvurusu için gerekli belgeler hazırlanıp teslim edildikten sonra işlemler başlatılmakta ve 1 ay içerisinde talep sonucu sigortalıya iletilmektedir.
Engelli Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Engelli Emeklilik hesaplama ile birlikte sorgulama da merak ediliyor. Engelli emeklilik sorgulama işlemleri, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-Devlet Kapısı sisteminde sunmuş olduğu işlemlerden birisidir. Bu doğrultuda engelli emeklilik ve engelli emekli maaşı sorgulamaları için E-Devlet Kapısı giriş kanallarından birini kullanarak sisteme giriş yapmanız ve SGK hizmetlerine ulaşım sağlamanız gerekmektedir. Ardından kendi sosyal güvenceniz için sunulan emekli aylık bilgisi hizmetine tıklayarak sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkündür.