Squid Game dizisi aslında ne anlatıyor?
Netflix'in son günlerde en çok konuşulan dizileri arasında başı çeken Kore yapımı “Squid Game” ilk sezonuyla büyük yankı uyandırdı. İlginç konusuyla yayınlandığı günden itibaren gündemden düşmeyen, çarpıcı görüntüleri, gerçekçi karakterleri ve insan doğasına dair düşündürdükleriyle Squid Game; bütün dünyada seyirci buldu.
- KISACA SQUID GAME
- RENKLERİN ANLAMI
- SQUID GAME OYUNLAR
- BİR SONRAKİ OYUNUN BİLİNMEZLİĞİ
- 001 NUMARALI OYUNCU
- KARAKTERLER 'BİZDEN BİRİ'
- DİZİNİN ALTINDA YATAN DÜŞÜNCE
- YÖNETMENİN TERCİHLERİ
- DİZİDE KULLANILAN EFEKT SAYISI DÜŞÜNÜLENDEN ÇOK DAHA AZ
- MASKELERİN ANLAMLARI
- TABUTLARIN İLHAM KAYNAĞI: BLACKPINK
- YAPIMI TAM 12 YIL SÜRDÜ
Netflix'in Eylül ayında yayına aldığı yeni Dizilerden biri olan Squid Game kısa sürede platform üzerindeki popüler yapımlardan biri oldu. Henüz sadece birinci sezonu yayınlanan yeni dizi Squid Game, Netflix’in orijinal Güney Kore yapımı dizilerinden biri. Toplamda 9 bölümden oluşan Squid Game dizisi gerilim- drama türünde, bir hayatta kalma mücadelesini ekrana taşımakta.
KISACA SQUID GAME
Squid Game dizisinde, maddi sıkıntı içinde olan yüzlerce çocuk bir oyuna katılmaları için davet alır. Kazananın 40 milyon dolar ödüle kavuşacağı oyun, oyuncular için ölüm tehlikesini de beraberinde getirmektedir. Yarışmalar basit. Yarışmacıların çocukluklarında oynamaya alışkın oldukları oyunlar bunlar. Burada seyircinin ekran karşısında çakılmasına sebep olan da masum çocuk oyunlarının vahşi ölümlerle oluşturduğu zıtlık.
Oyuncuların tüm bu süreç içerisinde, bir sonraki oyunun ne olacağını bilememesi de olayı daha da zor yapmakta. Ama haftalardır gündemden düşmeyen bu dizinin hayranları oyuncuların aslında başından beri ‘oyun’un içinde olduğunu iddia ediyor.
RENKLERİN ANLAMI
Dizinin ilk bölümünde karşılaştığımız bir karakter var “Pazarlamacı”. Bu karakter yapılacak oyuna oyuncu toplamakla görevli bir kişi. Peki bunu nasıl yapıyor? Gündelik hayatına devam etmekte olan, maddi durumu kötü kişileri saptayıp; onlarla ‘rastlantı’ olarak karşılaştıktan sonra ufak bir para karşılığında oyun oynamayı teklif ediyor. Teklif ettiği oyunda ‘Mavi’ ve ‘Kırmızı’ renkli kartlardan birini tercih etmesi gereken oyuncu o an aslında ileride gireceği büyük oyunda kaderini belirlemiş oluyor. Nasıl mı? Eğer karakter mavi rengi seçerse oyuncu, kırmızı rengi seçerse büyük oyuna asker olarak katılacak. Ama o sırada ana karakter bunların asla farkında değil.
SQUID GAME OYUNLAR
Dizinin ilk oyunu “Yeşil Işık Kırmızı Işık”la başlıyor. Hani şu kimsenin kıpırdamaması gereken oyun. Paylaşılan bilgilere göre o oyun sırasında gerçekten de 456 kişi kullanılmış. Ne efekt ne de bir maket. Bu da günümüz için ciddi bir emek demektir.
Dizinin çekiciliğinde bir nostalji ögesinden de söz edilebilir. Örneğin üçüncü bölümdeki Dalgona balmumu şekerlemesi (Kore'de çocukların sevdiği karamel benzeri bir şekerleme) yarışı, çoğu Korelinin çocukluğunda oynadığı bir oyun.
Burada oyuncuların kağıt kadar ince balmumu şekerlemesi üzerine çizilmiş şekli, bir iğne kullanarak büyük bir dikkatle kesip çıkarması gerekiyor. Şekil çok karmaşık olduğunda, belirtilen sürede kalıptan çıkarılamazsa ve şekerleme çatlarsa, oyuncu kaybediyor.
BİR SONRAKİ OYUNUN BİLİNMEZLİĞİ
Dizideki en büyük gizemlerden biri de bir sonraki oyunun ne olacağının konusuydu. Sıkı durun! Aslında tüm oyunlar en başından beri hem izleyicinin hem de oyuncunun yanı başındaydı. Tüm oyuncuların kaldığı 456 yataklı salonun duvarlarında resmedilen oyunları ne oyuncular ne de biz fark edebildik. Çünkü yatak sayısı fazla olduğu için görünmez durumdaydılar. İlerleyen bölümlerde kişi sayısı azalıp yataklar kaldırılınca duvardaki resimler görünebilir duruma geldi fakat önceden de dediğim gibi bunu kimse fark edemedi.
001 NUMARALI OYUNCU
Dikkat! Yazının bu bölümünü sadece diziyi bitirmiş kişiler okusun. Yaşlı amcamızda bir şeyler olduğunu ilk bölümlerde fark edebilirdik. Yani yaşlı amcamızın senaryonun bel kemiği olduğunu aslında dizi bize ilk bölümden gösteriyordu. Adı “Oh İl Nam olan amcamız bu ismi Korece ‘1 numaralı adam’ anlamına geliyor. Zaten yaka numarası da 001’di. Bu onun yarışmaya ilk katıldığını mı gösteriyordu yoksa onun zirvedeki bir numaralı adam olduğunu mu?
Peki ilk bölümde kameranın onu algılamamasını nasıl fark edemedik? Hareket edenin öldüğü Yeşil Işık Kırmızı Işık oyununda kamera yaşlı adama dönüyor fakat hareket eden herkesi yeşil olarak algılarken onu es geçiyor. Bu sahne bile yaşlı adamda bir şeyler olduğunu apaçık gösteriyordu aslında.
KARAKTERLER 'BİZDEN BİRİ'
Uzmanlar dizinin başarısının, canlandırılan karakterlerle de ilgili olduğunu söylüyor. Bunlar genellikle toplumun "kaybetmiş" bireyleri. Tümünün büyük mali sorunları olsa da, tek tek çok farklı hayatlardan gelmiş kişiler.
Örneğin baş roldeki kişi, ailesinin saygısını kazanmaya çalışan kumar düşkünü işsiz bir adam. Yarışmalarda karşısına Kuzey Kore'den kaçıp Güney'e iltica etmiş, trajik şeyler yaşamış bir genç, işverenlerinden kötü muamele gören Pakistanlı bir göçmen işçi gibi karakterler çıkıyor.
Sangmyung Üniversitesinden küresel kültürel içerikler konusunda Uzman Profesör Kim Pyeong-gang "Görünen o ki, insanlar, özellikle de gerçek hayatlarında sürekli olarak yabancılaşma ve kırgınlık yaşayan genç kuşak, kendisini dizideki karakterlere yakın hissediyor" diyor.
DİZİNİN ALTINDA YATAN DÜŞÜNCE
Dizideki oyunlar her ne kadar ölümcül de olsa, kazanan ve kaybedenin, kurallara uygun ve adil bir şekilde belirlendiği bir toplumsal alternatifi temsil ediyor. Dizide yarışma yöneticilerinden biri bunu şöyle ifade ediyor: "Yarışmaya katılan herkes eşit. Dışardaki dünyada adaletsizliğe ve ayrımcılığa maruz kalan her kişiye adil bir yarışı kazanması için son bir fırsat veriyoruz."
YÖNETMENİN TERCİHLERİ
Dizi içerisinde kullanılan renklerin de bir anlamı var. Yarışmacıları yeşil güvenlik güçlerini ise koyu pembe renkte gördüğümüz dizide bu iki renk özenle seçilmiş. Yönetmen, birlikte oyun oynayan insanların bir grup liseli genç gibi görünmesini istediği için kendi gençlik yıllarında köredeki öğrencilerin giydiği takımları yarışmacıların giymesini istemiş sonra da yeşilin bu tonuna en zıt rengi düşünmüş ve koyu pembeyi seçmiş
Ayrıca oyuncuların kaldığı salon yeşil ve oyunlara gidilen merdivenler ve koridorların pembe olmasının da nedeni bu. Yarışmacılar kaldıkları salonda kendini rahat hissederken oyunlara gidiş anında tedirgin oluyorlar. Yani artık kendi bölgelerinde değiller.
Hatta güvenlik güçlerinin kaldığı odaların olduğu koridorların da zemini yeşil renkli. Bu da onları yarışmacıların üstü olduklarına dair motive ediyor.
Yani bu dizide hiçbir şey rasgele seçilmiş değil.
DİZİDE KULLANILAN EFEKT SAYISI DÜŞÜNÜLENDEN ÇOK DAHA AZ
Dizide alışılagelmişin dışında bir yöntemle efekt yerine devasa gerçek setler kullanıldı. İzleyiciler olarak her dizi veya filmin bol efektli olmasına alıştık ama yönetmen bu gidişatı değiştirmek istiyor ve dizide minimum düzeyde görsel efekt kullanıyor. Görsel efekt olmayınca da devasa setler kurmak gerekiyor. Hal böyle olunca dizi için o kadar büyük setler kuruluyor ki baş rol oyuncuları sete ilk geldiğinde büyüklüğü karşısında şaşırdığını ifade ediyor.
Bu detaylar da bu diziyi en iyi Kore dizisi yapmaya yetiyor.
MASKELERİN ANLAMLARI
Son olarak da maskelerdeki semboller karıncalardan ilham alınarak yapılmış. Nasıl mı? Dizide her askeri aynı renk tulum içinde görüyoruz, yani hangisi ast hangisi üst rütbelerini ilk bakışta anlayamıyoruz. Fakat maskelerindeki sembolleri görünce anlıyoruz ki, daire işçileri, üçgen askerleri, kare de yöneticileri temsil ediyor.
Yönetmen bu sisteme karınca kolonilerini inceledikten sonra karar verdiğini açıkladı. Karıncalarda da dışardan bakıldığında pek fark görünmez, görünüş olarak hepsi aynıdır fakat aralarında mükemmel bir rütbe sistemi vardır. Kare, daire, üçgen gibi olmasa da belirli iz ve kokular vardır. Bunlar sadece kolonideki diğer karıncalar tarafından anlaşılabilir. Tıpkı dizide olduğu gibi. Hatta dikkatli de bakarsanız maskeler aynı karınca ağzı gibi. Gerçekten zekice düşünülmüş. Bu dizi başarısı asla tesadüf değil.
TABUTLARIN İLHAM KAYNAĞI: BLACKPINK
Hayatta kalma oyununu kaybeden yarışmacılar, siyah zemin üzerine pembe bir kurdele olan tabutlarla alandan götürülüyor. Dizide bu olayı konuyla bağdaştıramayan izleyiciler, durumu yönetmene sorduğunda beklenmedik bir cevapla karşılaşıyorlar. Yönetmen verdiği röportajda, tabutların ünlü K-POP grubu BlackPink’ten ilham alınarak tasarlandığını söylüyor. Hatta oyunun yöneticilerinin kıyafetleri ve maskelerinin de aynı tonlarda olmasının da istenilerek yapıldığını ifade ediyor.
YAPIMI TAM 12 YIL SÜRDÜ
Squid Game'in yönetmeni olan Hwang Dong-hyuk, dizinin senaryosunu 2009 yılında yazıp bitiriyor ama bir türlü yapımcı bulamıyor. Kime gitse diziyi uçuk ve vahşi olarak buluyor, sektör böyle bir diziye henüz hazır değil cevabı alıyor. Tam 12 yıl sonra tüm şartlar olgunlaşıyor ve Netflix imzasıyla dizi tüm dünyada yayınlanmaya başlıyor. Yani dizi aslında 12 yıl boyunca uygun ortamın oluşmasını bekliyor.