Kamuda tasarruf için yeni genelge

Kamuda tasarruf için yeni genelge
NotHaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı  kamuda tasarruf tedbirlerini içeren genelge Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe ğirdi. Genelgede, kamu araçlarının azaltılmasından yeni arsa ve bina alımının kısıtlanmasına kadar birçok tedbir yer alıyor.

Kamude yeni Tasarruf tedbirleri dönemi resmen başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanan Genelgeye göre, kamu kaynaklarının maksadına uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılmasının her kamu kurumu ve görevlisi için görev ve mecburiyet olduğu ve bu anlayışla harcamalarda tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin olarak bir dizi tedbirin alındığı bildirildi.

"ORTAK ALIM" YAPILACAK

Genelgeye göre, kamu hizmetleri, bütçe içinde kalınarak azami tasarruf anlayışı içinde yerine getirilecek.

Bütçeye ilave yük oluşturacak faaliyet genişlemesine ve iş artışına gidilmeyecek. Faaliyet alanları ile ilgili olmayan herhangi bir harcama ve taahhütte bulunulmayacak.

İhale şartname ve sözleşmelere alım konusuyla ilgili olmayan unsurlar dahil edilmeyecek. Alımlarda ölçek ekonomisinden yararlanarak ihtiyaçların daha düşük maliyetlerle karşılanması amacıyla ortak alım yoluyla tedarikin yaygınlaştırılması için azami çaba sarf edilecek.

ARSA VEYA ARAZİ ALIMI YOK

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından, yurt içinde ve yurt dışında hizmet binası, lojman, memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, yeni kiralama yapılmayacak ve yeni inşaata başlanmayacak.

Ancak deprem riski nedeniyle yıkım kararı verilmesi durumunda o hizmet için tahsis edilecek Hazine’ye ait taşınmazın bulunmadığının tevsik edilmesinden sonra kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan veya tahsis edilmiş yerlere inşaat yapılabilecek.

Kesinleşmiş mahkeme kararı ile taşınmazın tahliyesi gibi kanuni zorunluluk halinde Hazine’ye ait taşınmazın bulunmadığının tevsik edilmesinden sonra taşınmaz kiralarının yüksek olduğu mahaller dışında veya rayiç bedeli dikkate alınarak taşınmaz kiralanabilecek.

TAŞIT SAYISI YÜZDE 20 AZALTILACAK

Kamu kurum ve kuruluşlarınca acil ve zorunlu haller dışında yeni taşıt satın alınamayacak. İhtiyaç fazlası veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar, ihtiyacı olan kurumlara devredilecek ya da tasfiye edilecek. 2020 yılındaki taşıt sayıları, 2021'den itibaren 2023 yılı bitimine kadar en az yüzde 20 oranında azaltılacak.

Mevzuatta belirtilen makam ve hizmetler ile ambulanslar hariç hibe dahil olmak üzere ne suretle olursa olsun yabancı menşeli taşıt edinilmeyecek. Taşıt Kanunu’nda belirtilen hizmetler ve koruma altına alınanlara tahsis edilenler dışında hiçbir makama taşıt tahsis edilmeyecek.

EVDEN İŞE, İŞTEN EVE!.. 

Belediye başkanları, belediyede genel sekreter ve genel müdürler; ikametgahları ile görev yerleri arasındaki sadece sabah- akşam geliş ve gidişleri için hizmet aracı olarak kurumların mevcudunda bulunan binek veya station wagon tipi taşıtlardan yararlanacak. MSB, MİT, Sahil Güvenlik, Jandarma, Emniyet personeli ile Hakimler ve Savcılar Kanunu’na tabi görev yapanlarda güvenlik ihtiyacı nedeniyle gerekli görülenler; ikametgahları ile görev yerleri arasındaki sadece sabah-akşam geliş ve gidişleri ilgili bakan veya üst yönetici onayıyla hizmet araçlarıyla sağlanacak.

İTHAL ARAÇLARA KISITLAMA

Taşıt Kanunu’nun izin verdiği haller hariç hiçbir makama arazi, binek gibi taşıtlar ile yabancı menşeli taşıt, makam aracı olarak tahsis edilmeyecek. Memuriyet mahalli dışındaki görevlere zorunlu durumlar hariç resmi taşıtla gidilmemesine özen gösterilecek. Göreve başka ulaşım aracıyla gidilmesi durumunda ilgilinin kullanımı için araç sağlanmayacak ancak ilgili, gidilen yerdeki resmi hizmet aracından yararlanabilecek.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz