“Millet kendi anayasasını yapma hakkını kullanmalı”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, cumhuriyetin 100. Yılında milletin kendi anayasasını kendisinin yapma hakkını kullanması gerektiğine vurgu yaptı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı Yeni Anayasa çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Kendisinin de bu çalışmalara dahil olduğunu hatırlatan Yazıcı, “Cumhuriyet'in 100. yılında 2023 yılında aziz milletimiz anayasa yapma hakkını ilk defa kullanabilsin istiyoruz” dedi.
HAYATİ YAZICI: MİLLET İLK DEFA ANAYASA YAPMA HAKKINI KULLANMALI
Rize’de esnaf gezisi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hayati Yazıcı, anayasa çalışmaları hakkında bilgi verdi. Anayasaları milletin yaptığını vurgulayan Yazıcı “Türkiye'nin beş tane anayasası var. Hiçbiri doğrudan millet tarafından yapılmamış. Anayasalar olağanüstü dönemlerde veya darbelerden sonra darbeciler tarafından yapılmış. Şeklen belki referanduma sunulmuş ama millet sırf darbe unsurlarının güncelliğini yitirmesi için, sonlandırması için onaylamış, getirmiş. Arzu ediyoruz ki, bu milletin en kıymetli kazanımı Cumhuriyet'tir, Cumhuriyet'in 100. yılında 2023 yılında aziz milletimiz anayasa yapma hakkını ilk defa kullanabilsin. Bu bakımdan çok prestijli bir konudur” dedi.
MİLLET İTTİFAKI İLE UZLAŞMA OLMAZSA REFERANDUM YAPILACAK
Anayasa değişikliği için Meclis’teki sayısal çoğunluğun Cumhur İttifakı veya Millet İttifakı'nda olmadığını hatırlatan Yazıcı, “Bir uzlaşı olursa anayasa yapımı söz konusu olacak. Uzlaşma olmazsa referandumla millete arz edeceğiz. Millet de bunu takdir edecek” ifadelerini kullandı.
SEÇİM KANUNU YAKINDA MECLİS’E GELECEK
Seçim kanunu çalışmalarına da değinen Yazıcı, kanun teklifini bitirme aşamasında olduklarını, MHP ile görüştüklerini ve nihai görüşmelerin henüz tamamlanmadığını söyledi. Seçim barajının yüzde 10'dan 7'ye düşürülmesinin teklif edileceğini vurgulayan Yazıcı, “Teklif Meclis’e gidecek. Nihai kararı Meclis verecek. Teklifin kanunlaşması Meclis’te olacak ama bizim çalışma çerçevesinde bir aşağı iniş var. O da yüzde 7 civarındadır. Nihai çalışmada farklılık olur mu? Onun için bir şey söyleyemem” diye konuştu.
Seçim barajının meclise gelip gelmeyeceği yönünde tartışmalar olduğunun belirten Yazıcı, “Hem siyasi partiler kanununda hem seçim mevzuatı kanununda teknik düzenleme olarak ifade edebileceğimiz düzenlemeler de var. Bu aşağı yukarı hazırladığımız metinde 10 ile 15 madde arasında bir içerik de olacak. Diğer detayları ortağımız ile görüştükten sonra kamuoyu ile paylaşacağız” diyerek tartışmalara açıklık getirdi.
“MİLLET İTTİFAKI’NI ŞAŞKINLIKLA İZLİYORUM”
Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yazıcı “Sabah akşam televizyonlarda Millet İttifakı'nın nasıl aday belirleyeceğini şaşkınlıkla izliyorum ama benim hiç gündemimde yok. Bizim adayımız belli. Bizim adayımız Recep Tayyip Erdoğan. Dolayısıyla buna karşı çıkacak adayı nasıl belirleyecek, kimi belirleyecekler? Niye bu kadar televizyonlarda konuşuluyor? Hayretle izliyorum” diyerek duygularını ifade etti.