Pandemiyle gelen tehlike: Hikikomori!
Japonya’da yüzbinlerce genci etkisi altına "Hikikomori" hastalığı pandemiyle birlikte Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladı. Sosyal çekilme hastalığı olarak adlandırılan hikikomoriyle gençler adeta ekran başında yaşıyor.
Koronavirüslü birlikte uzun süre evlere hapsolan çocuklar Hikikomori denilen bir tehlikenin pençesinde. İlk kez Japonya'da tanımlanan ve "sosyal hayattan elini ayağını çekmek" manasına gelen hikikomoriyle gençler adeta ekran başında yaşar hale geliyor.
FAZLA KORUYUCULUK DA TETİKLİYOR
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan psikolog Yağmur Bedir, Çocukların aile ve arkadaş ortamından kendilerini çekip yemek dahil olmak üzere, daha çok odada vakit geçirmesi olarak adlandırılan bu hastalığa karşı ebeveynlere uyarılarda bulundu.
Kendi yaşıtlarıyla okulda vakit geçiremeyen çocukların internet ortamında sanal arkadaşlıklar ve oyunlara yoğunlaştığını belirten Bedir, "Ekran bağımlılığı iki türlü çocukta görülüyor. Birincisi fazla koruyucu yapıda bir aileye sahip çocuklarda ailenin çocuğu çok fazla kontrol altında tutmasından kaynaklı olarak çocuk kendini odaya kapatıp kendi güvenli alanında olduğundan aile tarafından tepki görmüyor. Ya da çocuk kendi yaşıtları tarafından belirli bir zorbalığa uğruyorsa kendini ortamdan uzaklaştırıp odasında yüz yüze görmeyeceği kişilerle iletişim kuruyor” dedi.
OBEZİTEYE DİKKAT!
Ekran bağımlığının artmasıyla birlikte çocuklarda gelişen hareketsizlik, zaman içerisinde obezitenin tetiklenmesine sebep oluyor. Bu durumun ilerlemesi sonucu bazı psikolojik problemlerin de görüleceğini ifade eden Bedir, “Eğer aileler erken teşhisi koyamazlarsa çocukları kaygı, depresyon, saldırganlık duyguları ile kendini daha fazla içe kapattığından kişilik bozukluklarına kadar gidebilecek bir durum” ifadelerini kullanndı.
ÇÖZÜMÜN İLK ŞARTI İLETİŞİM KURMAK
Ailelerin çocuklarla çatışmaktan öte iletişim kurmaya özen göstermesi gerektiğini belirten Psikolog Yağmur Bedir, şu ayıralarda bulundu:
"Ailece yapılacak etkinlikler ortak alanda artırılmalıdır. İnternetin kullanımı yasaklanmamalı ama hangi amaç ve içerikle kullanıldığı daha kontrol edilmelidir. Aile sürekli televizyon başında vakit geçiren bir aile ise çocuğun da bir kere bu olaydan dolayı ekrandan uzaklaştırılıyor olması çok mantıklı ve imkanlı bir durum değil."