Usta tiyatrocu Ferhan Şensoy vefat etti
70 yaşındaki usta tiyatrocu Ferhan Şensoy, İstanbul Tıp Fakültesi’nde uzun süredir tedavi görüyordu. Haziran ayında anjiyo geçiren Şensoy, solunum yetmezliği sebebiyle bu gece hayatını kaybetti.
Tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu, senaryo yazarı, şair ve Ortaoyuncular Tiyatro Topluluğunun kurucusu Ferhan Şensoy, bu gece saat 02.30 sıralarında hayata veda etti.
Usta oyuncunun vefat haberini Ortaoyuncular Tiyatro Toğluluğu sosyal medya hesabından duyurdu.
Sanatçının eski eşi oyuncu Derya Baykal, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Ustamı, kızlarımın babasını kaybettik çok üzgünüz." ifadeleriyle Şensoy'un vefatını duyurdu.
70 YAŞINDA HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde tedavi gören sanatçının, haziran ayında anjiyo geçirdiği öğrenildi. Ardından anjiyoya bağlı olarak gelişen komplikasyonlar nedeniyle bir süre önce tedavi görmeye başlayan usta sanatçı, solunum yetmezliği sebebiyle 70 yaşında hayata gözlerini yumdu.
FERHAN ŞENSOY KİMDİR?
Ferhan Şensoy, 26 Şubat 1951'de Samsun'da dünyaya geldi. Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu olan usta isim, Türk Tiyatrosu'nda kendine özgü bir yer edindi.
Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 1987 yılından beri aralıksız devam eden en tanınmış oyunu olan Şensoy, Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmış ve Rasim Öztekin'e devretmişti.
Galatasaray Lisesi'nde de bir süre eğitim gören Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun oldu.
1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada'da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal'de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975'te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal’de Theatre De Quatre - Sous’da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Şensoy, aynı yıl Türkiye'ye döndü.
Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu'nda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çeşitli skeçler yazdı. Stardust Gece Kulübü’nde, yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası'yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan'ın yazıp, Fuat Güner'in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol aldı.
1978’de, ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nun yayınlanmasının ardından, yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı 'Kızını Dövmeyen Dizini Döver' ile ilk kez bir film çalışması yapan Şensoy, aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu’nu kurdu ve kendi eseri olan, İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı.
1991 yılında TRT'de yayınlanan ve senaryosunu kaleme aldığı 'Varsayalım İsmail' dizisinde yönetmen koltuğuna oturan sanatçı, ayrıca ana karakteri de canlandırmıştı. O dönem dizide Şensoy'a, Zuhal Olcay, Rasim Öztekin, Derya Baykal, Bülent Kayabaş, Nurseli İdiz, Demet Akbağ gibi usta isimler de eşlik etmişti.
Rasim Öztekin ile birlikte rol aldığı 'Pardon' filmi ise hafızalara kazındı.
1988 yılında kendisi gibi usta bir tiyatrocu olan Derya Baykal ile evlendi. Çiftin, Derya ve Müjgan Ferhan adında iki kızı oldu. Şensoy ve Baykal, 2004 yılında boşandılar.