Yeşil kalkınma devrimi başladı, o bakanlığın ismini değişti!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasıyla gündeme gelen iklim değişikliğiyle mücadele için bir bakanlığın görevlendirildiğini ve o bakanlığın isminin değiştiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris İklim Anlaşmasıyla Yeşil Kalkınma Devriminin başladığını duyurdu. Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir dünya devletlerinin bir araya gelerek iklim değişikliğinin ağır sonuçlarını hafifletmeye yönelik çözüm yolları aradıklarını hatırlattı.
ERDOĞAN: PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NI ONAYLADIK
İklim değişikliğine sebep olan gelişmiş ülkelerin bu doğrultuda atılacak adımlara, bedelini ödemede ayak dirediğini vurgulayan Erdoğan, “İklim değişikliği herkesi ilgilendiriyor. Bu çerçevede Türkiye'nin acil yük paylaşımı konusundaki itirazlarını saklı tutarak Paris İklim Anlaşması'nı TBMM'nin onayı ile birlikte yürürlüğe koyduk. Önümüzdeki haftalarda İtalya'da yapılacak G20 toplantısında ve İskoçya'da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde ülkemizin bu konudaki yaklaşımlarını tüm taraflarla paylaşacağız” diye bilgi verdi.
“YEŞİL KALKINMA DEVRİMİ ÇALIŞMALARIN MERKEZİNDE OLACAK”
Yeşil kalkınma devrimini tüm çalışmaların merkezine yerleştirerek insanlığın önündeki bu önemli krizin çözümünde öncü ve etkin bir rol üstlenmekte kararlı olduklarını belirten Erdoğan, “Hükümet olarak biz bu hususta üzerimize düşenleri yaptık, yapıyoruz ve yapacağız. Bugüne kadar milletin gönlünde karşılığı olmayan hiçbir siyaseti yapmadık, hiçbir uygulamayı hayata geçirmedik. Yeşil kalkınma devrimini de aynı samimiyetle milletin takdirine sunduk” dedi.
HER KESİME DESTEK ÇAĞRISI
Erdoğan, yeşil kalkınma devrimine ve iklim değişikliğine her kesimden destek vermelerini beklediklerini belirterek “Siyasi partilerden özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına kadar her kesimden sürecin ülkemize külfetlerini asgari düzeyde tutacak, fırsatlarını azami düzeyde değerlendirecek bir yaklaşımla yürüteceğimiz bu tarihi projeye destek vermelerini bekliyoruz. Bırakınız siyaseti, bırakınız Türkiye'yi tüm insanlığın ortak meselesi olduğu anlayışıyla herkesin samimi ve yapıcı bir şekilde bu sürecin içinde yer almasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN İSMİ DEĞİŞTİ
İklim değişikliği ve göç konusunda hayata geçirmeye kararlaştırılan yeni yapısal düzenlemeleri de duyuran Erdoğan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ismini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştiriyor, bünyesinde bir de İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu oluşturuyoruz. Bu bakanlığımıza bağlı olarak altında ilgili tüm birimlerin yer alacağı bir İklim Değişikliği Başkanlığı kuruyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlandığını aktaran Erdoğan, “Bu kurumlarımız Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilgili sorumluluklarını da yerine getirmeyi sürdürecektir” şeklinde konuştu.
GÖÇ İDARESİ DE BAŞKANLIK STATÜSÜNE YÜKSELTİLDİ
Bir diğer kurumsal reformun da göç konusunda yapıldığını belirten Erdoğan, “İçişleri Bakanlığımıza bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün statüsünü yükselterek Göç İdaresi Başkanlığı haline dönüştürüyoruz. Böylece ülkemizin göç konusunda çok daha kapsamlı, etkin ve hızlı hareket edebilmesini sağlayacak kurumsal kapasiteyi oluşturmayı hedefliyoruz” diye bilgi verdi.