Yurt eylemi yapanların kaçı öğrenci?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yurt sorunun bahane ederek eylem yapan 2 bin 243 kişiden sadece 310'nun öğrenci olduğunu, bunların da yurt başvurusu olmadığını söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘yurt sorunu var’ iddialarını dile getirdikten sonra ‘Barınamıyoruz’ ve ‘yurtsuzuz’ diyerek parklarda eylem yapan 2 bin 243 kişiden sadece 310'nun öğrenci olduğu ortaya çıktı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yurtlarda yer olmadığını bahane ederek 24 ilde toplam 114 eylemi mercek altına aldıklarını söyledi. Soylu, eyleme katılan 310 öğrencinin de tamamına yakınının yurt başvurusu yapmadığı bilgisini verdi.
SÜLEYMAN SOYLU: YURT EYLEMLERİNE KATILANLARIN ÖRGÜT BAĞI VAR
Didim Polis Moral Eğitim Merkezi'nde Toplumsal Olayları Müzakere Kursu açılış programında yaptığı konuşmada Soylu benzer bir gelişmenin Boğaziçi Üniversitesi olaylarında da yaşandığını hatırlattı. Üniversitenin merkez kampüsünde 108 kişinin polis tarafından gözaltına alındığını anımsatan Soylu, “Bunların 101'inin Boğaziçi Üniversitesi ile hiçbir resmi, hukuki, öğrencilik veya mezuniyet bağı yoktu. Bu kişilerin 79'u DHKP-C, TKP-ML ve diğer terör örgütlerinin üyesiydi” dedi.
EYLEMLERE KATILANLAR İÇİNDE ÖRGÜT ÜYELERİ DİKKAT ÇEKTİ
Yurt eylemlerinde de benzer bir tablonun yaşandığına çeken Soylu, “Yurt bulamayan öğrenciler, bahanesiyle ülke genelinde 24 ilde toplam 114 eylem ve etkinlik yapıldı. 24 ildeki eylemlere 2 bin 243 kişi katıldı, mükerrerleri düşersek eylemlere 2 bin 57 kişi katıldı. Bunlardan 310'u öğrenci. Bunların da tamamına yakınının yurt başvurusu bulunmuyor. Bu kişilerin daha ziyade sol marjinal gruplara müzahir olduğu belirlendi. Kişilerden 6'sının PKK/KCK, 6'sının MLKP, 5’inin TKKKÖ, 2'sinin TKP Kıvılcım, 1'inin FETÖ/PDY, 1'inin TKİP, 1’inin DKP, 4'ünün de 'beni çok seven' LGBTİ üyesi olduğu tespit edildi” diye detaylı bir bilgi verdi.
“EYLEMLER ÖRGÜTLERİN ELEMAN DEVŞİRME ALANI”
Yıllardır üniversitelerde ve Taksim Meydanı gibi alanlarda buna benzer grupların klişeleşmiş eylemler yaptığını ifade eden Soylu, “Üç veya dört harfli, yetmezse araya bir de tire koyar, beş yaparlar; kullanılan sloganlar birbirine benzer, pankartlarda kullanılan renkler birbirine benzer, söylemleri birbirine benzer, hatta slogan atarken tutturdukları ritim bile birbirine benzer. Çoğu ya öğrenci değildir ya da kayıt dondurmuş veya derslere girmeyen kişilerdir. Yıllardır aynı profiller... Ya devrimcidir ya halk hareketidir ya kurtuluş bilmem nesidir. Esasen tüm bu yapıların çıkış noktası, birkaç silahlı marjinal terör örgütüdür ve bu eylemler, bunların eleman devşirme ortamlarıdır. Bazen piknik organizasyonlarıyla bazen gençlik festivali adı altında, bazen konser organizasyonlarıyla eleman devşirme faaliyetlerini aralıksız sürdürürler ve sürekli olarak demokratik eylemlere, özgürlük alanına sızma girişimini sürdürürler” diyerek aileleri uyardı.